Србија и Балкан

Курти: Деескалација на северу "Косова" завршена, нема алтернативе чланству у ЕУ

Пре два месеца забележен је последњи инцидент, рекао је Аљбин Курти
Курти: Деескалација на северу "Косова" завршена, нема алтернативе чланству у ЕУGetty © Omer Messinger / Stringer

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да је у четири општине на северу Косова "деескалација фактички већ завршена", наводећи да на том подручју није било инцидената два месеца.

"Деескалација у четири општине на северу резултат је, с једне стране хапшења насилника који су напали нашу полицију, војнике Кфора и новинаре, а са друге стране одласка једног броја њих у Србију", рекао је Курти на седници владе у Приштини.

Он је истакао да се мора радити на спречавању новог насиља, до којег, како је додао, може да дође само ако "званични Београд организује насилне протесте".

Курти је говорио о свом учешћу на неформалној вечери лидера Западног Балкана и Европске уније, која је одржана у понедељак увече у Атини, као и о билатералним састанцима којима је тамо присуствовао.

"На заједничкој вечери коју смо имали, нагласио сам да нема алтернативе чланству 'Косова' у ЕУ, да све земље које теже чланству у ЕУ морају да спроводе демократију, владавину права, поштовање људских права и добросуседних односа и да је за добро, демократско и европско суседство неопходно да се дејуре и дефакто деси међусобно признање, као и права мањина по принципу реципроцитета и по европским конвенцијама", навео је Курти. 

Додао је да у Приштини поштују договор из Братиславе од 10. јула ове године о смиривању стања на северу КиМ.

Осврћући се на неформални сусрет лидера региона са челницима ЕУ у Атини, рекао је да је да је на том скупу обећано пуно чланство Западног Балкана у Европској унији.

image