ПЕС: Понудили смо ЗБЦГ три министарства, места потпредседника владе и скупштине, али им је то мало

У саопштењу Покрета Европа сад се наводи да су то биле званичне понуде, али су лидери ЗБЦГ-а рекли да им исте нису прихватљиве

Из Покрета Европа сад јутрос је саопштено да су мандатар за састав нове владе Милојко Спајић и Покрет Европа сад понудили коалицији "За будућност Црне Горе": три министарства, место потпредседника Владе и Скупштине, те 40 одсто позиција у правним одборима и амбасадорских места, "али им је то било мало".  

Из те партије саопштили су да су због тога  "договорили већину са колегама из Демократа, Цивиса, партијама мање бројних народа, а надају се и са СНП-ом и Уједињеном Црном Гором".

Саопштење ПЕС-а стигло је после изјаве функционера ЗБЦГ Славена Радуновића да "сумња у искреност ПЕС-а".

"Пошто сумња у нашу искреност, јако је интересантно да се не сећа одржаних осам састанака, на којима су на неке од њих присуствовале и колеге из Демократске Црне Горе, када је понуђено да ЗБЦГ-у припадне: потпредседник Владе, Министарство просвете, Министраство туризма, Министарство спорта и младих, Потпредседник скупштине из парламентарне већине, потпредседник скупштине из реда жена, 40 одсто места у управним одборима јавних предузећа која се деле политички, 40 одсто амбасадорских места од оних која се деле политички", стоји у саопштењу ПЕС-а.

У саопштењу се наводи да су то биле званичне понуде, али су лидери ЗБЦГ-а рекли да им исте нису прихватљиве.

"Наш предлог је био једноставан - да се прво све договоримо, а онда заједно изађемо у јавност. Међутим, лидерима ЗБЦГ није било прихватљиво, иако је то уобичајена пракса. Зато сад сумњамо у њихову искреност да формално прихвате понуду, а онда да се на дан гласања предомисле", навели су из ПЕС-а.

У саопштењу се даље наводи да је понуда важила док нису, закључили да нема промена у ставу ЗБЦГ.

"Зато смо тек пре два дана договорили већину са колегама из Демократа, Цивиса, партијама мање бројних народа, а надамо се са СНП-ом и Уједињеном Црном Гором који су добродошли у 44. Владу", закључили су из те партије.