Стано: ЕУ забринута због одлуке руководства Северне Митровице

Портпарол Европске уније је истакао да ЕУ захтева да се успостави блиска сарадња и координација када је реч о одлукама које могу имати утицај на "крхку безбедносну ситуацију" на северу КиМ

Одлука руководства општине Северна Митровица да затражи да се зграда општине испразни од лица која су запослена у администрацији Србије супротна је настојањима да се ситуација деескалира и смање тензије у односима Београда и Приштине, изјавио је данас портпарол Европске уније Петер Стано.

Он је за "Газета експрес" рекао да је ЕУ "забринута због утицаја на безбедносну ситуацију недавних одлука администрације општине Северна Митровица о коришћењу јавног простора и зграда општина".

Стано је истакао да постоје захтеви ЕУ да се успостави блиска сарадња и координација када је реч о одлукама које могу имати утицај на "крхку безбедносну ситуацију" на северу КиМ и да се то питање решава у оквиру дијалога који води ЕУ.

"То није био случај у вези са овом одлуком. Питање структура предвођених Србима требало би да буде решено у дијалогу који води ЕУ и требало би да буде решено у контексту успостављања Заједнице српских општина", истакао је портпарол и поновио раније ставове ЕУ да општински избори у четири општине на северу КиМ, иако су одржани у законском оквиру тзв. Косова, нису дали дугорочно решење због мале излазности.

"Важно је да се што пре организују инклузивни локални избори на којима ће безусловно учествовати косовски Срби", рекао је Стано.

Раније ове недеље руководство општине Северна Митровица једне од четири српске општине на северу КиМ, донело је одлуку да запослени у српским институцијама морају да испразне зграду општине Северна Митровица у року од три дана.

Прошле недеље је Српска листа саопштила да је на захтев "нелегалног, нелегитимног и лажног" градоначелника Северне Митровице Ердена Атића група полицајаца и општинских инспектора ушла у зграду у којој се налазе просторије Канцеларије за Косово и Метохију, Покрајинског Фонда за пензијско и инвалидско осигурање као и Косовско-митровачког управног округа у насељу Бошњачка махала у Косовској Митровици, и том, приликом тражили да знају "на основу ког документа" се те институције налазе у тој згради.

У саопштењу Српска листа позива међународну заједницу и Европску унију да се јасно огласи и "каже да ли је ово акција која значи деескалацију, јер српски народ сматра да је то додатна ескалација на терену".