Србија и Балкан

Северна Митровица: Данас истиче ултиматум Ердена Атића запосленима у српским институцијама

Људи у Северној Митровици, очекујући расплет догађаја око зграде у Бошњачој махали и данас кажу да је ово само део притисака на Србе на северу
Северна Митровица: Данас истиче ултиматум Ердена Атића запосленима у српским институцијама© РТ Балкан

Данас истиче тродневни рок који су инспектори СО Северна Митровица, на чијем је челу градоначелник Ерден Атић оставили запосленима у четири институтиције Владе Србије да напусте зграду у Бошњачкој махали у којој раде више од деценије.

У згради је запослено 40 људи а ради се о службеницима Канцеларије за Косово и Метохију, Службе Дирекције фонда за пензијско и инвалидско осигурање, Косовскомитровичког управног округа и Центра за социјални рад Вучитрн.

Према незваничним информацијама, запослени не планирају да напусте канцеларије а главно питање јесте да ли ће инспектори данас или наредних дана покушати на силу, и уз асистенцију полиције да са радних места избаце запослене.

Само Дирекција Фонда за пензијско и инвалидско осигурање пружа услуге за више десетина хиљада људи а Ценар за социјални рад за око 120 корисника.

Америчка амбасада у Приштини пре два дана саопштила је да одлука локалних власти у Северној Митровици да српске институције напусте зграду у Бошњачкој махали, "није донесена у координацији са међународном заједницом, нити је у складу са њеним захтјевима да се не предузимају радње које би могле да ескалирају ситуацију".

Из Канцеларије за КиМ Владе Србије, чије су просторије такође у овој згради у Северној Митровици, саопштили су да се на овај начин "директно угрожава егзистенција и право на рад око 40 запослених" чија су радна места у овој згради.

Иначе, инспектори СО Северна Митровица у пратњи полиције у последњих седам дана два пута су упадали у зграду која се налази на око 200 метара од главног моста, последњи пут у уторак пре подне а запосленима су оставили ултиматум да се иселе у року од три дана. Записник који су испунули приликом контроле је на албанском језику и у њему је руком исписано да је 22. августа 2023. године обављена инспекција привредног субјекта ПИО у Улици Ослобођења у Северној Митровици.

Реагујући на ултиматум инспектора, односно Ердена Атића, из Канцеларије за КиМ саопштено је да "градоначелник Северне Митровице и његов газа Курти желе да директно угрозе егизстинцију у запослених корисника услуга институција" у згради у Бошњачкој махали.

"Такав сценарио им нећемо дозволити, као што нећемо дозволити да буде угрожена егзистенција за десетине запослених и хиљаде корисника социјалних помоћ који зависе од рада ових институција које Атић жели да исели и затвори", наводе из Канцеларије за КиМ.

Иначе, више стотина запослених у администрацији у зградама СО Зубин Поток, Звечан и Лепосавић већ скоро три месеца, од краја маја ове године и упада албанских градоначелника и полиције у зграде ових општина не могу на посао, односно није им омогућен приступ радним местима.

Људи у Северној Митровици, очекујући расплет догађаја око зграде у Бошњачој махали и данас кажу да је ово само део притиска на Србе на северу и да власти у Приштини чине све да загорчају живот људима у ове четири општине. Људи понављају да је захтев општинских инспектора унео ново узнемирење међу и онако узнмирен народ и да људи страхују шта би се данас или наредних дана могло догодити.

"Стално се говори о некој деескалацији, међутим, од тога нема ништа. Притисак на нас Србе на северу Косова је константан и он траје не годинама, већ пар деценија. Захтев за исељење запослених, односно институција у згради у Бошњачкој махали само је донео ново узнемирење међу и онако узнемирен народ. Људи сад стрепе шта ће се догодити у петак, тогом викенда, да ли ће и како Атић уз помоћ полиције покушати да преузме зграду, да можда стави катанац, нико то не зна", каже данас за РТ Балкан један од Срба из Северне Митровице.

image