Северна Митровица: Данас истиче ултиматум Ердена Атића запосленима у српским институцијама

Људи у Северној Митровици, очекујући расплет догађаја око зграде у Бошњачој махали и данас кажу да је ово само део притисака на Србе на северу

Данас истиче тродневни рок који су инспектори СО Северна Митровица, на чијем је челу градоначелник Ерден Атић оставили запосленима у четири институтиције Владе Србије да напусте зграду у Бошњачкој махали у којој раде више од деценије.

У згради је запослено 40 људи а ради се о службеницима Канцеларије за Косово и Метохију, Службе Дирекције фонда за пензијско и инвалидско осигурање, Косовскомитровичког управног округа и Центра за социјални рад Вучитрн.

Према незваничним информацијама, запослени не планирају да напусте канцеларије а главно питање јесте да ли ће инспектори данас или наредних дана покушати на силу, и уз асистенцију полиције да са радних места избаце запослене.

Само Дирекција Фонда за пензијско и инвалидско осигурање пружа услуге за више десетина хиљада људи а Ценар за социјални рад за око 120 корисника.

Америчка амбасада у Приштини пре два дана саопштила је да одлука локалних власти у Северној Митровици да српске институције напусте зграду у Бошњачкој махали, "није донесена у координацији са међународном заједницом, нити је у складу са њеним захтјевима да се не предузимају радње које би могле да ескалирају ситуацију".

Из Канцеларије за КиМ Владе Србије, чије су просторије такође у овој згради у Северној Митровици, саопштили су да се на овај начин "директно угрожава егзистенција и право на рад око 40 запослених" чија су радна места у овој згради.

Иначе, инспектори СО Северна Митровица у пратњи полиције у последњих седам дана два пута су упадали у зграду која се налази на око 200 метара од главног моста, последњи пут у уторак пре подне а запосленима су оставили ултиматум да се иселе у року од три дана. Записник који су испунули приликом контроле је на албанском језику и у њему је руком исписано да је 22. августа 2023. године обављена инспекција привредног субјекта ПИО у Улици Ослобођења у Северној Митровици.

Реагујући на ултиматум инспектора, односно Ердена Атића, из Канцеларије за КиМ саопштено је да "градоначелник Северне Митровице и његов газа Курти желе да директно угрозе егизстинцију у запослених корисника услуга институција" у згради у Бошњачкој махали.

"Такав сценарио им нећемо дозволити, као што нећемо дозволити да буде угрожена егзистенција за десетине запослених и хиљаде корисника социјалних помоћ који зависе од рада ових институција које Атић жели да исели и затвори", наводе из Канцеларије за КиМ.

Иначе, више стотина запослених у администрацији у зградама СО Зубин Поток, Звечан и Лепосавић већ скоро три месеца, од краја маја ове године и упада албанских градоначелника и полиције у зграде ових општина не могу на посао, односно није им омогућен приступ радним местима.

Људи у Северној Митровици, очекујући расплет догађаја око зграде у Бошњачој махали и данас кажу да је ово само део притиска на Србе на северу и да власти у Приштини чине све да загорчају живот људима у ове четири општине. Људи понављају да је захтев општинских инспектора унео ново узнемирење међу и онако узнмирен народ и да људи страхују шта би се данас или наредних дана могло догодити.

"Стално се говори о некој деескалацији, међутим, од тога нема ништа. Притисак на нас Србе на северу Косова је константан и он траје не годинама, већ пар деценија. Захтев за исељење запослених, односно институција у згради у Бошњачкој махали само је донео ново узнемирење међу и онако узнемирен народ. Људи сад стрепе шта ће се догодити у петак, тогом викенда, да ли ће и како Атић уз помоћ полиције покушати да преузме зграду, да можда стави катанац, нико то не зна", каже данас за РТ Балкан један од Срба из Северне Митровице.