Србија и Балкан

Ковачевски дочекао Ескобара: Значајан сусрет за Северну Македонију

Уочи Ескобарове посете, премијер Ковачевски је јуче најавио да ће он и амерички званичник разговарати о националним, билатералним и регионалним питањима од интереса за Северну Македонију
Ковачевски дочекао Ескобара: Значајан сусрет за Северну Македонијуwww.globallookpress.com © Julia Nikhinson - CNP/Consolidated News Photos

Специјални представник за Западни Балкан Габријел Ескобар наставља данас посету Северној Македонији састанцима са премијером Дмитром Ковачевским и лидером опозиционе ВМРО-ДПМНЕ Христијаном Мицкоским.

Ковачевски, министар спољних послова Бујар Османи и заменик премијера Бојан Маричић имали су јуче увече радну вечеру са амбасадорком САД Ангелом Агелер и замеником помоћника државног секретара САД и специјалнми представником за Западни Балкан Габријелом Ескобаром.

Ескобар борави у дводневној посети Северној Македонији, а уследила је након почетка парламентарне процедуре за усвајање уставних амандмана за укључивање Бугара у Устав као услов да Северна Македонија одржи другу међувладину седницу и настави преговоре са Европском унијом.

Ескобар се јуче срео са председником Стевом Пендаровским, а како је саопштено из председничког кабинета, изражено је очекивање званичног Вашингтона да ће Северна Македонија наставити пут ка пуноправном чланству у Европској унији.

"На састанку је потврђена подршка САД европским аспирацијама наше земље и разговарано о наредним корацима које Северна Македонија треба да предузме како би напредовала у процесу европских интеграција, као и о ситуацији у ширем региону, у контексту 'руске агресије на Украјину'", саопштено је из кабинета председника.

Уочи Ескобарове посете, премијер Ковачевски је јуче најавио да ће он и амерички званичник разговарати о националним, билатералним и регионалним питањима од интереса за Северну Македонију.

Ковачевски је рекао да су уставни амандмани изузетно важна одлука за будућност земље, која је пред посланицима и која не задире ни у једно питање идентитета македонског народа.

image