Србија и Балкан

Нове тензије на северу КиМ неопходне Куртију: Приштина не жели деескалацију

Куртијев коначни циљ - хомогено, етнички чисто Косова, без Срба, Косово које би представљао нуклеус за стварање 'велике Албаније', указује Огњен Карановић из Центра за друштвену стабилност
Нове тензије на северу КиМ неопходне Куртију: Приштина не жели деескалацију© TANJUG/ DOPISNIK KIM

Нове тензије у Северној Митровици, изазване намером представника Самоопредељења у локалној власти да насилно преузму зграду српских управних органа у Бошњачкој махали, прети да поново запали атмосферу на северу и указује да не постоји искрена намера Приштине у смеру деескалације, сматрају стручњаци који су говорили за "Косово онлајн".

Ови потези су, како кажу, у служби даљих притисака на Србе, а ако представници западних влада то не зауставе главна одговорност за последице биће на њима.

Ерден Атић из Самоопредељења, као још актуелни градоначелник Северне Митровице, након локалних избора, на којима није учествовала српска заједница, данас је за две недеље померио рок који је оставио Србима да напусте просторије Канцеларије за Косово и Метохију, Службе Дирекције Фонда за пензијско и инвалидско осигурање, Косовскомитровачког управног округа и Центра за социјални рад Вучитрн у насељу Бошњачка махала, али одлука о исељењу је остала.

Научни сарадник Института за међународну политику и привреду Алексадар Митић каже да Аљбин Курти, исељавајући српске институције из зграде у Бошњачкој махали, жели да покаже да може да ескалира ситуацију када год пожели и да се он сада пита за безбедност, чак и на северу.

"Тако нешто су му омогућили заштитници са Запада који сада невешто покушавају да игром добар-лош полицајац пред јавношћу перу своју улогу", каже Митић за Косово онлајн.

Митић наглашава да Курти диже улог и додаје да ће касније премијер привремених институција у Приштини за неку тактичку деескалацију тражити нове политичке уступке од Срба и Београда, за шта ће добити подршку Запада.

"Односно, пре свега од Берлина и Лондона као главних покровитеља, али и Вашингтона који нема ништа против све док се ствари одвијају у албанском интересу. Следи наставак интензивног западног притиска на Београд и у том контексту би требало гледати на све Куртијеве потезе", додао је Митић.

Председник Центра за друштвену стабилност Огњен Карановић сматра да развој догађаја у Северној Митровици представља наставак ескалације ситуације на северу КиМ. Како каже Карановић, већ неколико недеља Аљбин Курти и његови најближи сарадници говоре да су спровели процес деескалације, међутим, стање на терену и оправдани утисак српског народа говоре супротно.

"Намера приштинских институција да иселе српске органе из зграде у Бошњачкој махали није ништа друго него наставак ескалације ситуације на северу Космета јер Аљбин Курти зна да су те институције државе Србије и српског народа у Северној Митровици жила куцавица за српски живаљ. Све оно што је урадио последњих година Курти би да заокружи покушајем потпуног дезавуисања свих институција српског народа на северу Космета", казао је Карановић.

Аналитичари сматрају да Курти, притиснут бројним унутрашњим аферама у последњих неколико седмица, једино може неким додатним акцијама против Срба да скрене пажњу албанској јавности са тога.

Карановић, ипак, истиче да је крајњи циљ Куртија да се уз институције Србије иселе и грађани српске националности, односно неалбански живаљ са КиМ.

"То је Куртијев коначни циљ - хомогено, етнички чисто Косово, без Срба, Косово које би представљао нуклеус за стварање 'велике Албаније', што је коначни циљ свих албанских политичких елита", каже Карановић.

Карановић сматра да је позитивно то што су из америчке амбасаде ту намеру приштинских власти осудили али, како додаје, ако се то заврши само на декларативним изјавама западних земаља, он се боји да Курти неће реаговати.

"И то је генерално проблем, сви виде, цео свет види, и Исток и Запад виде ко је Курти, шта је његова коначна намера, осуђују такво понашање, знају да такво понашање може Западни Балкан за тили час одвести у провалију оружаног конфликта или у најмању руку дестабилизацију политичких прилика, што никоме не би требало да буде од користи, посебно не у овом тренутку ако гледамо глобална дешавања, али нико не реагује у оној потребној, одлучној мери, која би Куртија зауставила. На крају крајева и срушила га са власти, као што је ту учинио Ричард Гренел пре неколико година", наводи Карановић.

Он је, међутим, уверен да се Београд својих црвених линија неће одрећи.

"Они би требало да знају да Србија не реагује на притиске. Компромис - да, али притисци и једнострани потези никада од Србије неће добити зелено светло", истиче Карановић.

Коментаришући изјаву Куртија у којој је рекао да је "постигнута деескалација на северу Косова" и да "Косово поштује споразум из Братиславе и испуњава преузете обавезе", Карановић каже да је та изјава опасна и тужна, а да није, била би смешна.

image