Србија и Балкан

КБС би да вршља по северу КиМ и без дозволе Кфора; Петковић: Шта је са НАТО гаранцијама?

Куртијев министар рачуна да ће забрана бити укинута након "стварања нових услова и нових политичких напора"
КБС би да вршља по северу КиМ и без дозволе Кфора; Петковић: Шта је са НАТО гаранцијама?© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Нови Куртијев министар одбране Ејуп Маћедонци очекује да ће такозване Косовске безбедносне снаге (КБС) и без сагласности КФОР-а ускоро моћи да вршљају на северу Косова и Метохије, што српска страна, разумљиво, доживљава као "отворену претњу".

Маћедонци се, каже, нада да ће досадашња забрана бити укинута након "стварања нових услова и нових политичких напора", и истиче да је "север део Косова".

"КБС ће бити спремне да бране територију земље када то постане неопходно", запретио је министар који се током интервјуа похвалио и да је својевремено био члан ОВК, којој је приступио са 19 година.

Његова реторика зато и чуди, јер је, како каже, основа свега била ОВК, која је и била једна од фаза које су га "обликовале".

Да се, у тренутку док Маћедонцијев шеф Аљбин Курти свакодневно потпирује сукобе и провоцира на северу КиМ, ова изјава не може схватити другачије него као отворена претња, уверен је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић. 

Такве опасне поруке, ратнички покличи и звецкање оружјем српском народу на северу КиМ, саопштила је Канцеларија, нити иду у правцу преко потребне деескалације, нити у правцу мирног и одрживог решења, већ подижу тензије и уносе немир међу српски народ претећи да дестабилизују читав регион.

"Подсећамо тзв. министра ратне прошлости да добро проучи све гаранције које постоје, а на основу којих никада никакве косовске безбедносне снаге не могу да уђу на север покрајине. То су, не само гаранције из 2013. године, генералног секретара НАТО Андерса Фог Расмусена, већ и гаранције које је 28. децембра прошле године НАТО дао да КБС не могу на север без њихове сагласности", рекао је Петковић.

Он истиче да се Маћедонци јасно декларисао као "ратни хушкач и ратни министар", што доказује и поруком да су КБС наследник злочиначке УЧК која је и од стране међународних представника проглашена терористичком организацијом.

Једна таква формација, поручио је Петковић, нема шта да тражи у српским срединама на КиМ, јер српски народ није, нити ће икада заборавити сва "злодела, страдања и патње које је претрпео од стране терориста УЧК којима се и у Хагу суди за монструозне ратне злочине".

"Таква опасна изјава долази након Куртијеве поруке да је и косовска полиција наследник тзв. УЧК, што јасно показује каквим би злочиначким методама Курти и његови посилни волели да покоре север наше јужне покрајине. Зато им се и привиђају српске базе близу административне линије, не би ли на тај начин покушали да оправдају своје милитантне потезе и снове", закључио је Петковић, подсећајући на Маћедонцијеву причу о наводним српским војним базама у близини КиМ које КБС "држи будним".

O повратку такозваних Косовских безбедносних снага на север недавно је говорио и члан Покрета Самоопредељења и политички саветник министра здравља такозваног Косова Арбена Витије, Езгон Аземи.

"Време је да се КБС пошаље на север земље", написао је Аземи на Фејсбуку.

Истог тог дана и Курти је говорио на исту тему.

"Пре деценију, бивши премијер Хашим Тачи послао је једнострано опредељење бившем генералном секретару НАТО Расмусену, где каже да Косовске безбедносне снаге неће прећи реку Ибар и од 2013. немамо војску на северу Косова због тога. Сходно томе, НАТО, односно Кфор је војска Косова на северу Косова и чува границу", рекао је Курти.

image