Патријарх са британским амбасадором: Неутемељене изјаве о СПЦ не доприносе очувању мира

Патријарх српски Порфирије је поновио свима добро познати став СПЦ да на Косову и Метохији има довољно места за живот и Срба и Албанаца, али да je КиМ неодвојиви део државе Србије

Његова светост патријарх српски Порфирије разговарао је у Патријаршијском двору са нвоименованим амбасадором Велике Британије у Беогrаду Едвардом Фергусоном о посвећености Српске православне цркве очувању мира међу свим народима, посебно у Босни и Херцеговини и на Косову и Метохији, али и ставовима појединих британских политичара о СПЦ.

У разговору са амбасадором, којем је пожелео успех у раду на унапређењу односа Србије и Велике Британије, као и два народа у целини, патријарх Портфирије је нагласио "да очувању мира не доприносе неутемељене изјаве које су о СПЦ дале одређене личности из политичког живота Велике Британије".

Патријарх је сусрет са Фергусоном искористио да понови свима добро познати став СПЦ да на Косову и Метохији има довољно места за живот и Срба и Албанаца, али да je КиМ неодвојиви део државе Србије, који има немерљиви духовно-историјски значај за православни српски народ.

Амбасадор Фергусон је говорио о ставовима Велике Британије у вези са различитим актуелним питањима, наводи се у саопштењу СПЦ.

Додаје се да је патријарх као успомену примио поклон амбасадора Фергусона: заједничку фотографију са краљем Чарлсом Трећим, насталу 2016. године, у манастиру Ковиљу.