Абазовић: Не могу да поднесем оставку на место премијера, нема ко да ме замени

Премијер Црне Горе Дритан Абазовић истакао је да његова држава никада неће имати инклузивнију Владу од оне на чијем је челу, и да ће, уколико се формира нова влада, са задовољством отићи у опозицију

Премијер Црне Горе Дритан Абазовић рекао је да је обавестио Агенцију за спречавање корупције да неће обављати функцију посланика док се не изабере нова влада.

Истакао је да не може поднети оставку на место премијера зато што "нема ко да га замени", преносе црногорске "Вијести".

"Закон је такав, овакве ствари није предвидео. Што се пре изабере нова влада, то је то. Неко мора да управља државом. Немогуће је да кажете - нећу сутра да долазим на посао. Да је министар, то је и могуће, зато што неко може бити задужен да обавља његове послове", рекао је Абазовић новинарима након полагања камена темељца за нову зграду школе "Владимир Назор" у Подгорици.

Црногорски премијер истакао је да Црна Гора "никада неће имати инклузивнију Владу" од оне на чијем је челу.

"Сви су били заступљени, ако не на министарским местима, онда по државним предузећима, у јавној администрацији, по бордовима... То је важило и за коалицију За будућност Црне Горе".

На питање о формирању нове владе, истакао је да је то ствар преговора: "Како се договоре. Торта чека, само да се не убуђа", рекао је Абазовић.

Навео је да, ако се влада формира, са задовољством ће отићи у опозицију.

"Други људи треба да одраде нешто што ја не бих желео да одрадим", објаснио је премијер Црне Горе.

Рекао је да не жели да износи став како се влада формира "и за чије интересе", јер би то било непримерено.

"Било је пуно те приче, као, неко њих опструира да нешто направе. Али кад прође медени месец, нека не буде чуђења. Дозволите да ће се, што би млади рекли, узети кокице и кренуће прича. Само напред, што пре, онда идемо у другу фазу", навео је Абазовић.

Нова влада ће се до краја године задужити милијарду евра

Премијер Црне Горе је казао да држава ради "све што треба да ради и сервисира".

"Влада 43. ће бити запамћена као она која је доносила тешке одлуке, од Темељног уговора па надаље."

Указао је и да је ово Влада која се "најмање задужила".

"Позајмили смо свега 100 милиона евра које нисмо потрошили, те паре су у државном трезору", истакао је.

Сматра како се може очекивати од нове владе да се до краја године задужи милијарду еура.

"Не желим да критикујем ни мандатара ни било шта, спремам се да, кад будем у другој позицији одрадим политички атак, који ће бити такав какав ће бити. Али, желим да упозорим грађане да ћемо ићи у велико задужење до краја године", поручио је.

Абазовић је рекао да се највеће грешке актуелне владе тичу одабира кадрова, нарочито у државним предузећима.

"Ево видите да и сад деле 40 одсто по дубини, а причали су о неким експертима. То је мањкавост коју треба системски превазићи, ми нисмо могли за годину дана".

Забрана уласка у Србију Јовани Маровић: Какве то везе има са Црном Гором?

Црногорски премијер се дотакао и бивше потпредседнице Владе и Грађанског покрета УРА Јоване Маровић, истакавши да су добродошли сви који сматрају да треба да се води друга политика. Упитан зашто се није огласио поводом одбијања уласка у Србију Јовани Маровић, а он је подсетио да се огласило надлежно Министарство спољних послова, којим он руководи.

"Предузели смо мере, обавештен је отправник послова у Београду, они су помогли госпођи Маровић колико су могли. Треба то институционално да решавамо, личне релације треба оставити изван онога што је наша професионална активност", додао је.

Казао је да му је жао због настале ситуације, али да не зна какве то везе има са Црном Гором.

"Код нас су сви добродошли, било као туристи, пословно, приватно... Неко други мисли да треба да води другу политику. Не знам како можемо специјално ту да нешто урадимо", рекао је премијер.

Казао је како не мисли да треба да се чује са сваким грађанином који има проблем. "Препустио бих ово институцијама. Отправник је добио задатак да се чује са њом, да пружи помоћ у оквиру својих могућности и да се то одрадило".

"Ако негде не може да се обавља власт, ићи ка изборима или променама"

Абазовић је, поводом најава да може доћи до раскида коалиција у општинама, рекао да то није питање за њега, већ за политичке субјекте који имају такве намере.

"Све је легитимно, ако негде жели да се обавља власт, онда треба бити партнер у тим односима. Ако негде не може да се врши власт, треба да идемо ка изборима или ротацијама, променама. Нисмо део актуелне свађе, драго ми је због тога", закључио је црногорски премијер.