Одређен притвор осумњиченима за шверц две тоне кокаина на Атлантском океану

Тужилаштво је након саслушања, на којем су се осумњичени бранили ћутањем, предложило да им се одреди притвор због опасности од бекства, да не би утицали на сведоке и због околности које указују да би у кратком временском периоду могли поновити кривично дело

Судија за претходни поступак Посебног одељења за организовани криминал Вишег суда у Београду одредио је до 30 дана притворa четворици осумњичених да су као припадници организоване криминалне групе организовали транспорт кокаина из земаља Јужне Америке до земаља Западне Европе и Србије.

Притвор је одређен Слободану Костовском, Николи Стојадиновићу, Небојши Субину и Бојану Копитовићу.

Осумњиченима је притвор одређен услед постојања околности које указују на опасност од бекства, односно на то да ће се окривљени, сваки понаособ, боравком на слободи крити или дати у бекство и тако постати недоступни правосудним органима Србије.

Још један од разлога за одређивање притвора су и околности које указују да ће окривљени ометати поступак утицањем на сведоке, па и да ће у кратком временском периоду поновити кривично дело, наводи се у саопштењу суда.

Тужилаштво је раније саопштило да су се осумњичени на саслушању бранили ћутањем.

Они се сумњиче да су као организована криминална група у периоду од марта 2022. до 24. августа ове године извршили кривично дело неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога.

У интернационалним водама, на Атлантском океану у једрилици је 24. августа заплењено око две тоне кокаина, а једрилицом су управљали један украјински и један чешки држављанин.

Њих је организовао, како се сумња Костовски, који је побегао из затвора у Бразилу и за којим је издата црвена Интерполова потерница.

Ова организована криминална група је у наведеном периоду организовала транспорт кокаин ради даље продаје, на тај начин што су обезбеђивали једрилице, контактирали са продавцима опојне дроге, организовали локације за прихват и истовар кокаина, скривање опојне дроге и ангажовали посаду.