Сијарто: Свет се смеје Европској унији због санкција Русији

Било би поетско претеривање рећи да су санкције Русији успеле да осакате руску економију, рекао је министар спољних послова Мађарске

Мађарска влада има најјачи легитимитет у Европи, што јој омогућава да води најсуверенију спољну политику на континенту и да се фокусира искључиво на националне интересе, рекао је министар спољних послова Петер Сијарто.

У светској политици постоји велика неизвесност, али упркос томе, делокруг мађарске спољне политике је широк, одређен географијом и националним циљевима, а влада је у стању да на њих гледа искључиво са своје тачке гледишта, рекао је Сијарто на годишњем политичком фестивалу "Транзит" у Тихању на обали Балатона, преноси Танјуг.

Сијарто је рекао да су Мађари, који су изабрали владу гласали за гарантовану безбедност и за спровођење националних интереса у "новом светском поретку".

"Легитимитет мађарске спољне политике је јединствен у Европи, једноставно зато што мађарска влада има најјачи мандат у Европи", рекао је он.

Сијарто је осудио ЕУ јер је увучена у "спиралу санкција" против Русије.

Европа се уништава у име подршке Украјини, а политика санкција ЕУ је предмет исмевања на глобалној сцени, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто. Он је поновио став своје владе да се сукоб у Украјини мора окончати одмах.

Било би поетско претеривање рећи да су санкције Русији успеле да осакате руску економију, рекао је Сијарто присутнима на политичком фестивалу. 

Он је осудио испоруке оружја Кијеву, рекавши да су само изазвале више смртних случајева и ризик од ескалације.