Без Срба у црногорској влади! Спајић: Имамо већину, ЗБЦГ неће бити део

Одбили су пет понуда, па прихватили одједном, о чему се ради ту, казао је мандатар и додао да је лидер Демократске Црне Горе Алекса Бечић нови председник парламента

Председник покрета Европе сад и мандатар црногорске владе Милојко Спајић рекао је након вечерашње седнице Главног одбора странке да имају скупштинску већину за формирање нове владе и да савез "За будућност Црне Горе" дефинитивно неће бити њен део, јавио је РТЦГ. Навео је да су одбили пет понуда.

„Одбили су пет понуда, па прихватили једном, о чему се ради ту. Не можемо да верујемо у њихову искреност", казао је Спајић.

Упитан да ли је дефинитивно да покрет ЗБЦГ неће бити део владе, Спајић је казао је да јесте.

Нагласио је и да је лидер Демократске Црне Горе Алекса Бечић нови председник парламента.

Он је рекао да је неколико чланова Главног одбора било против предложеног формирања владе и неколико одржаних. Спајић је рекао да очекују подршку 44 посланика за формирање нове владе.

„Време је да се бавимо обилним стварима а не тривијалним темама које смо видели у појединачним медијима“, рекао је Спајић.

При садашњем стању, део нове владе могли би бити ПЕС, Демократска Црна Гора, странке мањих народа и СНП Црне Горе. Још се не зна да ли и савез ЗБЦГ може да буде део нове власти, наводи РТЦГ.

Лидер Покрета и мандатар Милојко Спајић није се ни синоћ ни данас обратио новинама и јавности Црне Горе, једино је синоћ, после састанка са Клубом посланика ПЕС-а поделио слику и кратко навео "2 јединствени сад европски грб".

"Минимална пензија 450 евра (просечне 600 евра), минималне зараде 700 евра (просечне 1.000 евра)", све је што је Спајић објавио на друштвеној мрежи Кс, савремено стање после ТВ-а.

Истовремено, генерални секретар Покрета "Европа сад" Борис Пејовић изјавио је да је на синоћњем састанку Клуба посланика ПЕС са мандатаром Спајићем "постојала апсолутна сагласност око свега".

"Сутра (субота) ће се органи партије изјаснити око свега", изјавио је Пејовић новинарима после састанка који је трајао више од четири сата.

Пејовић је истовремено демантовао медијске спинове да се на састанку појавило тек 18 посланика од 24, и рекао да на састанку није била "једино колегиница Маида Горчевић и то из оправданих разлога".

Додао је и да ће Kлуб посланика поштовати одлуке органа партије.

"Ту нема никакве дилеме, није је никад ни било", казао је Пејовић.

Међутим, данас је "Алтернатива Црне Горе" која је на ванредним парламентарним изборима била на листи ПЕС и која у Скупштини Црне Горе има једног посланика саопштила да "подржава рад Покрета Европа сад и њихову жељу да направе Црну Гору бољим место за живот", али да "не подржавају владу у којој би кључни конституент била Бошњачка странка".

"Та Влада би имала нешто око 41-43 посланика подршке, што није довољно да се ефикасно спроведу реформе и агенда Европа сад 2.0 због које смо ми у коалицији са ПЕС-ом" поручено је из Алтернативе.

"Неприхватљиво нам је да кључни конституент Владе буду партије које су задње деценије активно учествовале у уништавању Црне Горе. У реду је да те партије дигну руку и подрже Владу, да за четири године доживе катарзу (нестану или се трансформишу), али не и да одређују како ћемо да живимо ми који смо са улице изборили своје право да стварамо неко боље друштво", речено је још у саопштењу Алтернативе.

Оно што је за новонасталу политичку ситуацију у Црној Гори нарочито важно јесте да су из Алтернативе поручили да је за њих "прихватљиво" учешће ЗБЦГ у новој влади.

"Сваки сукоб са њима је био у циљу да их учинимо бољима, бржима и јачима. Никад нисмо имали малициозну потребу да ту партију омаловажимо или им учинимо неправду. Пошто су после притисака пристали да уђу у Владу под условима које је ПЕС поставио, то их чини прихватљивима. Између оних који су служили режиму и оних који никад нису били у коалицији са ДПС-ом ми бирамо ове друге – ДФ. Сигурни смо да то неће променити њихово мишљење о нама, али ће бити праведно, онако како Алтернатива Црна Гора увек поступа", поручено из Алтернативе уз разјашњење да су и "мањине прихватљиве" и да ће Алтернатива ће, како кажу, као грађанска партија посветити посебну пажњу "да припадници мањинских народа буду део Владе, кроз сва тела и извршне органе власти".

"Пре него што се учини непоправљива штета, пре него уђемо у фазу да изиграмо поверење које смо тешко стицали борећи се раме уз раме са грађанима, молимо ПЕС и њихов Главни одбор да још једном размотре све опције. Наше мишљење је јасно. Никад са онима који су нас довели довде", закључује се у саопштењу објављеном на Фејсбук страници Алтернативе.

Данас се огласио и функционер Алтернативе, Зарија Павићевић, који је рекао да "Влада у којој ће партиципирати БС, ХГИ, ДУА – Мехмета Зенке, а неће коалиција За будућност Црне Горе, није Влада ни једног поштеног човека у Црној Гори, као ни ниједне особе која је посветила и минут свог живота борби против ДПС-а".

"БС, као и ХГИ и ДУА су најгоре што се десило једном народу! У срећним државама, стварно посвећеним истинском напретку нације и бољем стандарду живота грађана, комплет председништва свих горе наведених партија би једино могли и морали да одржавају састанке у собама затвореног типа Завода за извршење кривичних санкција", рекао је Павићевић.

"Борбина" математика

Подгоричка "Борба" данас пише да мандатару за састав нове владе и једном од лидера Покрета Европа сад Милојку Спајићу "понестаје опција за прекрајање изборне воље".

"Након иступа Горана Даниловића из Уједињене Црне Горе јуче, и званичног саопштења Алтернативе данас, који су и јуче и данас добили снажну подршку грађана за одбрану принципа, ситуација са стварањем већине више није иста. Ако се томе додају и ранији, више пута поновљени и наглашавани ставови ЦИВИС-а, да "већина испод 49 посланика није прихватљива и функционална", долази се до претпоставке да је већина за формирање владе по рецепту Милојка Спајића веома упитна и дискутабилна. Ако и СНП заузме став сличан оном који имају стране тридесетавгустовске већине, у том случају ни тражена подршка Мехмеда Зенке са посланичке листе ДПС-а, Спајићу неће бити довољна да прекроји изборну вољу", наводи се у тексту "Борбе".

Према математици овог портала, "са 22 посланика (без УЦГ и Алтернативе), 7 посланика Демократа и 10 посланика мањина, Спајић има свега 39 посланика за свој сценарио".

"Уколико га подржи барем један посланик СНП и ДПС преко посланика Зенке, Спајић долази до 41 или 42 посланика. То значи да ће избор његове владе директно зависити од воље посланика са ДПС листе или од СНП-а који би му у том случају омогућио да формира владу на овај начин, са значајним учешћем странака које су на изборима подржале Ђукановића. Међутим, уколико ЦИВИС повуче свог посланика и остане доследан раније саопштеним ставовима, Спајићу ће бити потребна оба посланика СНП-а и један са листе ДПС-а, а то би највјероватније био Зенка", наводи овај извор и додаје да је важан податак да је још увек упитна и подршка Новске листе, која је такође наступала на листи Покрета Европа.

Политички аналитичар из Подгорице Бошко Вукићевић данас пише да "суштину пројекта младог мандатара за формирање нове извршне власти очитава нескривено одушевљење многобројних медија оборене диктатуре Мила Ђукановића". 

"И заиста, овде је у коначници реч о плану измене идентитетског кода Црне Горе, протеривања српства и русофилства из наше земље (што, уосталом, потврђују и многа саопштења америчке и њемачке амбасаде у току фингираног преговарачког процеса). И нема у томе ничег новог – посљедњи играч који се бавио послом сузбијања српског фактора био је управо Мило Ђукановић. Међутим, како смо навикли да се том антисрпском работом традиционално баве домаћи дукљаноиди, затечени смо чињеницом да, након чудесних литија, штафетну палицу антисрпског пројекта преузимају неки које смо ипак сматрали нашима, чак и гласали за њих у неким приликама", пише Вукићевић.

Он наводи да су у актуелној ситуацији "не ради толико о угрожавању нечијих партијских интереса, већ пре свега о издаји свих оних људи који су гласали и побеђивали Мила у претходне три године, а који данас сведоче покушају повратка диктатора, у режији оних за које су мислили да су њихови саборци".

"Уопште, много више ценим (иако термин "ценити“ у овом контексту није прикладан) наведене портале бивше диктатуре, као и дукљанске идеологе који ових дана ликују због реализације Спајићевог пројекта, него неке "наше" медије, политичаре и аналитичаре који ову бруталну превару покушавају на неки начин оправдати. А то је, одиста, не само компликован, већ и прљав посао – наћи неку врсту оправдања за драстично кршење изборне воље, за обезвређивање епохалне победе слободних људи од пре три године и за издају идеала и тековина литијског покрета", наводи Вукићевић.

Он додаје да је "далеко од тога да сматра да се актуелни антисрпски пројекат може тако лако остварити".

"То ни некад свемоћном Ђукановићу није пошло за руком, а камоли ће поћи неким новим клинцима и пицопевцима. Напротив, мишљења сам да ће доћи до нове мобилизације слободних људи за потребе одбране историјске, истинске, његошевске Црне Горе. Неке назнаке тога већ су видљиве, а мислим да ће се ускоро у читаву причу активније укључити и Црква", стоји у тексту Вукићевића.

Некадашњи лидер Народне странке Предраг Поповић изјавио је данас да "уколико у будућој влади не буде представника За будућност Црне Горе, кад већ неће бити Грађанског покрета УРА, то ће бити влада за коју ће прву слављеничку торту и ватромет припремити они са ушћа Рибнице у Морачу".

"Читам разна мудровања око формирања нове црногорске владе. Али, никако да се у њима нађу одговори на три или четири, проста питања. Са киме ПЕС има власт у Подгорици, и готово свим другим градовима у Црној Гори? Зашто је само листа ЗБЦГ, какви год да су, морала беспоговорно и одмах да прихвати оно, што им је Спајић понудио? Kако то да најомраженија личност у ДПС-у није удостојена чак ни разговора са мандатаром? Мислим, наравно, на Дритана Абазовића. И они су, као и ЗБЦГ, подржали Милатовића. Потпредседника ПЕС-а. И то за председника државе, а не месне заједнице!? Чиме је то ексклузивност у преговорима стекао онај и они, који су на председничким изборима, али и на свим осталим, били ударна игла Ђукановићеве кампање? Чак је један од њих, онај са највише мандата међу њима, имао и тај луксуз да једини, и то врло потцењивачки, одбије први позив на разговор са Спајићем, 'због раније преузетих обавеза'!? Заборавили сте! Мислим на Е.И.", написао је Поповић на Фејсбуку.

Подгорички портали данас подне прецизирају да је Е.И. лидер Бошњачке странке Ервин Ибрахимовић.

„Е, када одговара на ова, ипак четири питања, онда стичу право на даље дељење лекција свима и свакоме, о свему и свачему. песми - Лак мушкарац.Поновићу оно што сам негде раније написао.Ако у Спајићевој влади не буде представник ЗБЦГ, кад већ неће бити Дританових, онда је то влада, за коју ће они морати да се прикупе прво славље и учине чу", написао је Поповић.