Србија и Балкан

Да ли жена која је бранила Насера Орића може бити непристрасни судија у Додиковом случају?

На захтев председника Републике Српске Милорада Додика његови адвокати уложили су предлог за изузеће судије Јасмине Ћосић Дедовић која је својим радом доказала анимозитет према свему српском, због сумње да је пристрасна
Да ли жена која је бранила Насера Орића може бити непристрасни судија у Додиковом случају?© FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/ bg

Судија Јасмина Ћосић Дедовић чије је изузеће тражио Милорад Додик, не само да је била члан Тужилаштва у Хагу у случају против генерала Ратка Младића, већ је била у адвокатском тиму Насера Орића под чијом командом су бошњачке паравојне формације масакрирале Србе у БиХ, а једна је и од "заслужних" што је Елфета Весељи за сурово убиство дечака Слободана Стојановића осуђена на срамно малу казну, а Сакиб Халиловић је за исто злодело ослобођен.

"Веома је јасно да одређивање судије за претходно саслушање која одлучује о потврђивању оптужнице, дотичне Јасмине Ћосић Дедовић, у ствари значи да се постављају кадрови који треба да спроведу политику међународне заједнице, а то је уклањање Милорада Додика са политичке сцене са циљем стварања унитарне БиХ", каже за РТ Балкан Милорад Којић, бивши директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица и посланик СНСД у Парламентарној скупштини БиХ.

Према његовим речима, Ћосић Дедовић је имала обавезу да тражи своје изузеће, обзиром да се Милорад Додик јавно успротивио њеном именовању на позицију у Међународном кривичном суду, те из тог разлога она не може бити непристрасна.

"Она има потребу да се, с обзиром да тада није именована, освети председнику Додику. Дакле није случајност да се баш она постави за судију која одлучује о оптужници, а ако томе додамо још да је била у тиму одбране Насера Орића и да је у првостепеном поступку ослободила Сакиба Халиловића за брутално убиство дечака Слободана Стојановића, јасно говори да србомрсци треба да воде овај процес", рекао је Милорад Којић.

Посланик СНСД сматра да је потребно да се против ње одмах покрене дисциплински поступак, с обзиром да се није сама изузела и на тај начин угрозила интегритет правосуђа, "који да будемо јасни када је у питању правосуђе на нивоу БиХ и не постоји".

"Али како да постоји интегритет нечег што је неуставно и правосуђа које је у раљама међународне заједнице за спровођење њихових интереса не само у БиХ већ и у читавом региону. Карте су се откриле и показали су шта желе, али господо неће вам успети", поручио је Којић.

Председник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић за РТ Балкан каже да захтев за изузеће Јасмине Ћосић Дедовић мора бити усвојен, јер је реч о особи која је у прошлости недвосмислено стала на страну рушитеља Републике Српске, на страну убица српског народа у Подрињу, учествовала је у ослобађању Насера Орића, што је за нас довољан доказ о каквом карактеру и о каквој персони је реч.

Знамо и њену улогу у награди Елфети Весељи за убиство дечака Слободана Стојановића, јер пресуда жени монструму је ништа друго до награда, додао је он.

"Имамо ли у виду да је била у тиму тужилаца у процесу против генерала Ратка Младића, нико у Републици Српској не може да не посумња у њене намере. Намере су јој јасне - сатанизација Републике Српске, сатанизација функције председника Републике Српске али и жеља да се тако повампирена поново наруга породицама убијених Срба Подриња али и целе Републике Српске", каже Којић.

Очигледно да Ћосић Дедовић мисли да ће уз помоћ Шмита и америчке амбасаде, уколико потврди оптужницу заузврат добити унапређење у суду БиХ, додао је он.

Да ли се она спрема да сада положи испит на тему "Рушење Републике Српске" јер је свој приправнички рад обављала у канцеларији тадашњег Високог представника за Бих, запитао је Бранимир Којић.

"Она очигледно не зна да је Шмит овде туристички и да јој он не може помоћи ако монтира оптужнице и ради по његовој наредби. Налогодавци ове оптужнице су знали да је она жељна реваншизма јер се Додик противио њеном именовању за судију у Хагу, па су јој дали прилику за освету, што је она оберучке прихватила", додао је Председник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

Док год овакве особе буду запослене у суду БиХ ова земља нема будућност, док год политичко Сарајево али и западне амбасаде не буду користили суд за обрачун са српским народом и Републиком Српском овде неће бити мира, суживота ни будућности.

Знамо да је Суд БиХ снајперско гнездо западних амбасада из којег пуцају по Републици Српској али и сваком Србину, закључио је Бранимир Којић.

image