Недељник НИН у тишини променио власника

Решење о промени власништва уписано је у Агенцију за привредне регистре 23. августа 2023. године; детаљи ове необичне трансакације остају тајна

Компанија "Рингиер Србија" више није власник недељника НИН.

Према подацима Агенције за привредне регистре, нови власник је Јелена Дракулић Петровић, која је иначе директорка "Рингиер Србија".

Промена власничке структуре НИН-а прошла је без претходне најаве и обавештавања јавности о томе шта се дешава у српском недељнику. Решење о промени власништва само је уписано у Агенцију за привредне регисте 23. августа 2023. године. НИН је био у власништву "Рингиера" од 2009. године.

Компанија "Рингиер Србија" је после објаве медија да је власништво НИН-а пренето на генералну директорку "Рингиера" у саопштењу потврдила ту информацију. 

"Рингиер Србија д.о.о Београд-Стари град, компанија у стопостотном власништву швајцарске 'Рингиер АГ' и главни акционар медијске куће НИН од 2009. године и издавач недељника НИН са задовољством објављује пренос целокупног власничког удела у НИН-у д.о.о. генералној директорки 'Рингиер Србија д.о.о.' Јелени Дракулић Петровић", наводи се у саопштењу.

Како су навели, трансакција је већ завршена, што значи несметан пренос власништва.

"Обе стране су се међусобно договориле да не откривају детаље преноса власничког удела", кажу из компаније.

НИН (Недељне информативне новине), најстарије су недељне новине на Балкану које је основала група интелектуалаца 26. јануара 1935. године. У саопштењу се наводи да су девет деценија касније, Недељне информативне новине лидер на тржишту друштвено-политичких часописа у Србији. Оно што је додатна вредност овог медијског бренда је НИН-ова награда критике за роман године, установљена 1954. године, која се додељује најплоднијим писцима и која је била и остала значајан догађај у књижевној култури.

Марк Валдер, генерални директор "Рингиер групе" изјавио је да су уверени "да НИН под вођством Јелене Дракулић Петровић има будућност која обећава".

"Својим дугогодишњим успешним искуством у медијском пословању, она ће наставити успешан развој реномираног НИН-а", додао је Марк Валдер.

Јелена Дракулић Петровић је саопштила да "фокус остаје на успешном професионалном пословању".

"Част ми је да преузмем НИН – респектабилни лист за политичка, друштвена и културна питања, после 20 година професионалног ангажмана у оквиру 'Рингиера'. Настављамо да негујемо независност, поверење и информисаност са критичким освртом на друштвено-политичке догађаје. Мој фокус и даље остаје на успешном професионалном пословању 'Рингиер Србија', који ове године обележава 27 година у нашој земљи", навела је Дракулић Петровић, генерална директорка "Рингиер Србија" и нови власник НИН-а.

Новинари недељника НИН нису обавештени о промени власништва над листом, нити су били информисани о току преговора, а нејасно је и ко је власник просторија недељника у Цетињској улици у центру Београда.

Остаје да се види шта стоји иза ове прилично необичне пословне трансакције.