Србија и Балкан

Дачић у Москви, Вучић у Пекингу

ЕУ упорно покушава да на Србију пребаци део одговорности за ситуацију на северу покрајине, каже Дачић
Дачић у Москви, Вучић у Пекингу© TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је Србија, када је реч о дијалогу између Београда и Приштине, показала да је конструктивна страна, која се придржава Бриселског споразума, али да, како додаје, Европа упорно покушава да нађе модел да на Србију пребаци део одговорности због ситуације на северу Косова и Метохије, преноси "Хепи".

Он је најавио да ће до краја године посетити Русију где би требало да се састане са руским колегом Сергејем Лавровим и најавио да ће председник Србије Александар Вучић путовати у Кину где ће учествовати на самиту "Појас и пут".

"Наравно да ћу се састати са својим колегом Сергејом Лавровом. Кад може министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто да иде у Москву што не бисмо могли ми", упитао је Дачић.

Дачић, који је и члан Мешовитог комитета за сарадњу са Русијом, истакао је да је Србија остала дужна Лаврову састанак, јер он није могао да дође у Србију, нити је претходник Никола Селаковић отишао у Москву.

Дачић сматра да Србија односе са другим земљама мора да гради пратећи своје државне интерсе, да сачува пријатељске односе и са западним земљама, али, такође, и са Русијом и Кином.

"Узмите пример било коју међународну организацију, ми увек морамо да се обратимо земљама које нису признале Косово, земљама које су наши пријатељи, а које су веома често на удару европске политике, односно оне се углавном налазе на списку оних земаља које су подвргнуте одређеним критикама", рекао је Дачић.

Како је навео, када европски званичници говоре о етничком чишћењу на КиМ, поставља се питање ко је извршио то чишћење.

"Европски званичници се увек труде да кажу да је на Косову било етничког чишћења. Али, ко је кога етнички очистио, јер када се деси таква ситуација у свету народ који је жртва требало би да га је мање, а када се подвуче црта, на Косову готово да нема Срба. Узмимо на пример Приштину где је пре 1999. године живело око 40.000 Срба, а данас тамо живи једва неколико стотина, или Призрена где број Срба износи свега двадесетак", навео је Дачић.

Према његовим речима Србија је једина страна која се до сада понашала конструктивно и поштовала Бриселски споразум, али европска политика настоји да на њу пребаци одговорност за ситуацију на северу Косова.

Оцењује да је премијер тзв. "Косова" Аљбин Курти због свог понашања проблем и за Европу, где га, како каже, називају "ненавођеним пројектилом".

"Овде не знате ко га наводи, највише се сумња да је под немачким утицајем, јер Немачкој дуго година није одговарало да Брисел одлучује о дијалогу", сматра Дачић.

Србија је, рекао је Дачић, због питања Косова и Метохије притиснута да свакодневно доноси одлуке, "које ће имати овакве или онакве одлуке по читаву земљу".

Када је реч о ширењу БРИКС-а и смањењу утицаја западних земаља на челу са Америком, Дачић објашњава да Србија није део тог процеса, и није учествовала у њему.

"Не можемо бити кандидат за чланство у ЕУ и кандидат за чланство у БРИКС-у", рекао је Дачић.

Једини пут Србије је, поручио је, да се држи европског пута и да извлачи бенефите из чланства у појединим међународним организацијама.

image