Србија и Балкан

Улога амбасадора Немачке у формирању владе Црне Горе: Мистерија лажног а истинитог писма

"Оно што свакако морам нагласити јесте да Савезна Република Немачка не сматра да би било продуктивно укључити субјекте који су раније имали ставове супротне НАТО алијанси и самој ЕУ у нову Владу", стоји у овом лажном писму, без печата наравно
Улога амбасадора Немачке у формирању владе Црне Горе: Мистерија лажног а истинитог писма© CC BY-SA 2.0

Ко год да је 13. августа ове године, десетак дана пре него што је у Црној Гори обелодањено оно што су читавог лета сви знали, писао наводно писмо немачког амбасадора у Подгорици Петера Фелтена мандатару Милојку Спајићу, па после исто писмо пласирао у медијима и на друштвеним мрежама, дебело је дангубио, односно, траћио време. Ово због тога што је у том лажном писму поновљено оно што је раније већ писано и изјављивано на исту тему, а медији бајате вести не објављују.

Са друге стране, иако је писмо, испоставило се, лажно, све што пише у њему, протумачено је у Подгорици, истина је, па би овај фалсификат фалсификата, могао да уђе у историју политичких прилика у Црној Гори, оцењено је, нешто као – двострука лажна – истина. 

Они који у Црној Гори нису на Твитеру касније су сазнали да је сама амбасада демантовала постојање тог писма, међутим, сами демантији нису на цени у овој држави и они чешће донесу нову сумњу него што неку неправду исправе.

"Поштовани г. Спајићу заиста ме радује чињеница да ће Савезна Република Немачка имати оданог савезника у Вашој новој Влади. Оно што свакако морам нагласити јесте да Савезна Република Немачка не сматра да би било продуктивно укључити субјекте који су раније имали ставове супротне НАТО алијанси и самој ЕУ у нову Владу", стоји у овом лажном писму, без печата наравно, уз некакав нажврљани наводни потпис Петера Фелтена амбасадора СРН у Подгорици.

Писмо су, наравно, сви релевантни фактори, укључујући и медије у Црној Гори игнорисали. Користили су га, у тек пар наврата, они који су мислили да им може донети који политички поенчић. Све ово уз једноставан закључак да амбасадори не пишу писма и на њих не стављају печате, већ оно што имају, а то нарочито важи за Црну Гору, кажу јавно и неувијено. И што је од посебног значају, изјаве се у Црној Гори памте краће и брже заборављају од писама.

Што се тиче фалсификованог писма, они мало виспренији у Подгорици одмах су питали - чему писмо од 13. августа, кад је његова екселенција, амбасадор Немачке у Црној Гори још 1. августа, дакле две недеље раније, од слова до слова рекао да "ако у Црној Гори, као резултат преговора о формирању владе, други или трећи по снази посланички клуб не буде део власти, то ће бити нормална појава за парламентарну демократију, под условом да премијера подржи већина коју су бирали грађани".

Јасно на кога се мисли

Фелтен, није, наравно, именовао ЗБЦГ, али је још тада свима у Подгорици било јасно на кога је мислио. Они који знају и прва слова политичке абецеде још уочи Илиндана, а не да чекају Госпођиндан, могли су, ако већ раније нису, да закључе каква је судбина политичких представника Срба у Црној Гори.  

Амбасадор Фелтен је тада за "Вијести" рекао да је "у најбољем интересу Црне Горе и њених грађана да нову владу формирају партије које веродостојно заступају проевропске и евроатлантске вредности".

"Kао НАТО партнер, а надамо се ускоро и као партнер у Европској унији, у контакту смо с представницима бројних политичких странака у Црној Гори и с њима делимо став да је, посебно имајући у виду амбиције Црне Горе да постане чланица ЕУ, у најбољем интересу Црне Горе и њених грађана да нову владу формирају оне партије које веродостојно заступају проевропске и евроатлантске вредности. Такве вредности се између осталог манифестују у односу према руском агресорском рату против Украјине и у односу према геноциду у Сребреници", рекао је још Фелтен још тада.

"На питање да ли посредује у преговорима о формирању нове владе Црне Горе с обзиром на то да се прошле седмице састао с лидером Бошњачке странке Ервином Ибрахимовићем, Фелтен је одговорио одрично", пренеле су "Вијести".

Наравно, у веродостојност писма од 13. августа сви су одмах посумњали, многи су одмах, као што смо већ навели, уочили ноторну чињеницу да писмо нема печат, али, али како не би било сумње у веродостојност поруке, закључили су неки злонамерни у Црној Гори, његова екселенција амбасадор Фелтен поново се огласио, само три дана после тог фамозног 13. и одаслао поруке, тек да појасни оно што је рекао још 16 дана раније.

"Наша позиција није се променила: сматрамо да је у најбољем интересу Црне Горе да њена нова влада буде заснована и састављена само од оних политичких снага које активно и кредибилно промовишу проевропску и евроатлантску оријентацију Црне Горе", изјавио је амбасадор Фелтен тог 16. августа за један црногорски портал.

Фелтен је још додао да је Црна Гора као "држава чланица НАТО-а и кандидат за чланство у ЕУ, важан партнер Немачке у свим околностима".

"Истовремено, јасно је да ће на ширину и дубину сарадње између влада наше две државе значајно утицати у којој мери ће нова црногорска власт заправо бити формирана и подржана од политичких снага које кредибилно и активно промовишу Црну Гору као партнера у Северноатлантској алијанси и као кандидата за скорије приступање ЕУ", рекао је још амбасадор Немачке, а неки политички аналитичари одмах су приметили да овом изјавом само што није дословце цитирао наводе из лажног, фалсификованог писма које је три дана раније демантовано.

"Имајући то у виду, делимо објављену оцену Амбасаде САД о формирању нове владе у Црној Гори", закључио је Фелтен.

Да не би било забуне, у поменутој "оцени" амбасаде САД у Подгорици наведено је да "ЗБЦГ није њихов партнер, те да је њихов став о формирању Владе непромењен".

"Подржавамо брзо формирање владе која је привржена евроатлантским вредностима и репрезентује мултикултурну Црну Гору. Владу чији би чланови осудили руску агресију, залагали се за територијални интегритет Украјине и подржавали санкције ЕУ Русији, јачали активно учешће Црне Горе у НАТО-у, штитили права мањина и подржавали суверенитет суседних земаља, укључујући Kосово", речено је "Побједи" из Амбасаде САД-а.

Политички аналитичар Спасоје Томић, подсећа да је Милан Кнежевић, носилац листе и један од лидера ЗБЦГ, претходних дана Црну Гору више пута назвао "амбасадористаном".

"То људи можда и нису озбиљно схватили мислећи да се господин Кнежевић шали, али, јесте тако. Ми смо одмах после избора, који дан после проглашења резултата, имали изјаву америчке амбасадорке, госпође Џуди Рајнке која је рекла да Коалиција ЗБЦГ није прихватљив партнер америчкој амбасади, што је за мене било веома изненађујуће јер, колико знам, америчка амбасада није политички чинилац у Скупштини Црне Горе, па да њој неко буде неприхватљив партнер. То је класично мешање у унутрашње ствари Црне Горе. Кад су видели реакције јавности, онда су то препустили немачком амбасадору како не би били толико видљиви, уствари знамо да Американци стоје иза читавог процеса који се води", каже Томић.

Иста основа

По његовим речима циљ је направити владу континуитета са Владом ДПС-а, Владом Здравка Кривокапића и Владом Дритана Абазовића јер "свака од ове последње три владе имала је исту основу а то је да није било Срба у њој".

"Ако ЗБЦГ уђе у власт онда имамо да су Срби опште прихваћени у Црној Гори, а план је да Срби овде буду грађани другог реда и да остану у том положају. Онда бисте имали већину која је била и за време ДПС-а и ту се ништа не би мењало ни поводом НАТО ни по питању отпризнавања Косова а сви знамо да су то њихове основне вредности које баштине странке које су сад у Спајићевом фокусу".  

"У том писму од 13. августа, које је фалсификат јер тешко то може да процури из немачке амбасаде, наведено је оно о чему су причали америчка амбасадорка, немачки амбасадор, све поруке које су слали су ту, таксативно наведене и ту не видим ништа спорно. Кад је Фелтен то демантовао на Твитеру, одговорио сам, не мешајући се да ли је фалсификат или не, да треба да се стиди због мешања у унутрашње ствари једне земље која треба да води суверену унутрашњу и спољну политику јер, ваљда за то служи влада. Замислите да председник Србије каже приликом избора владе у Румунији да им се неко не свиђа и да неће сарађивати са њим. Мислим да би Румунија одмах прекинула дипломатске односе", каже Томић.  

Наравно, Црна Гора, уверени су у Подгорици и политички дилетанти, неће прекидати дипломатске односе ни са Немачком ни са Америком, нарочито пошто се испоставило да је писмо од 13. августа лажно. Иако Спајић не да ни чути да амбасаде утичу на његов рад у састављању 44. црногорске владе, пример Миодрага Лекића, рецимо, говори другачије, подсећају ових дана у Подгорици.

Наиме, 10. марта ове године, Сједињене Државе преко амбасаде у Црној Гори изразиле су забринутост "због настојања да се формира нова влада у Црној Гори, реконструише она која је изгубила мандат или скрати мандат парламенту на основу измењеног Закона о председнику".

И, шта се десило, подсећају у Подгорици оне који су заборавили - влада није ни формирана а Лекић није успео да постане премијер. Остао је тек мандатар.  

Томе сходно, веле наши саговорници из Подгорице, ако је амбасада САД још 27. јула ове године, дакле пре месец и један дан рекла да ће "подршку Сједињених Америчких Држава (САД) за улазак у Владу Црне Горе добити само они који подржавају, између осталог, однос НАТО савеза према Украјини", онда се, повлачећи поуку из изјаве од 10. марта и догађаја који су уследили, те судбине Миодрага Лекића, зна шта то значи и ту никаква додатна писма нису потребна.

image