Брнабић одговорила Куртију: Нема две државе, Србија и Косово и Метохија су једна држава

Такозвано Косово није призната држава, није чланица Уједињених нација и као што је и сам Курти рекао - њих не признају чак ни све чланице Европске уније, њих пет, рекла је премијерка Србије

Премијерка Србије Ана Брнабић поручила је премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију да су за њу Србија и Косово и Метохија једна држава, а да је тзв. Косово непризнато и да га не признају ни Уједињене нације.

Она је то рекла на Бледском стратешком форуму о Западном Балкану након што је Курти изјавио да је "Косово најуспешнија прича Западног Балкана, и центар развоја демократије и владавине права" и након што је причао о европским интеграцијама тзв. Косова, после чега је модератор упитао премијерку Србије шта мисли о томе и када очекује нормализацију односа са Приштином.

"Нешто да разјаснимо. За мене то је једна земља, нема их две. Такозвано Косово није призната држава, није чланица Уједињених нација и као што је и сам Курти рекао - њих не признају чак ни све чланице Европске уније, њих пет. Тако да то смо разјаснили", рекла је Брнабић.

Она је прецизирала да сви знају шта је први корак за нормализацију односа.

"Нормализација почиње применом Бриселског споразума, првог документа о нормализацији односа, потписаног пре 11 година. Једна једина ствар коју је Приштина требало да уради јесте оснивање ЗСО. Након 11 година, они то нису урадили. Понављам, 11 година нису имплементирали нешто за шта је гарант Европска унија", рекла је премијерка.

Она је нагласила да је Србија у потпуности посвећена миру и стабилности.

"Ми живимо за мир и стабилност, то је наш основни циљ. Али као што сам рекла, познато је шта је услов за то, а то је формирање Заједнице српских општина", закључила је Брнабић на панелу.

Курти прича оно што Албанци на "Косову" желе да чују

На констатацију премијера тзв. Косова Аљбина Куртија да се расположење о признању "Косова" мења, премијерка је навела да он прича оно што Албанци на "Косову" желе да чују.

"То је далеко од реалности, када Курти каже да је 'Косово' успешна прича, ја бих вам дала само један податак: 23 године након оружаног сукоба на КиМ, по подацима УНХЦР, 'Косово' остаје регион са најмање повратника од свих постконфликтних подручја на свету", оценила је Брнабић и истакла да се на територију КиМ у 23 године од конфликта вратило само 1,89 одсто људи.

На Куртијеву изјаву да је тзв. Косово "светионик владавине права", Брнабић подсећа да се на шесторо Срба пуцало од почетка године на КиМ и да није подигнута истрага.

"Други пример је, да имате Албанца који је припадник КБС који је упуцао једанаестогодишњег дечака и младића (23) на Божић и они су на слободи, а Србин је за 'илегалну градњу' у притвору 21 месец", казала је премијерка.

Премијерка истиче да је Немачка један од највећих пропонената независности "Косова", наводи да је чак и Сарацин рекао да нешто мора да се промени, јер Срби на КиМ "ужасно пате".

"Курти то не жели да чује, ја се надам да ће ипак ЕУ успети да допре до њега, јер Срби на 'Косову' не уживају ни минимум људских права", истакла је Брнабић. 

Брнабић учествује на 18. Бледском стратешком форуму који окупља све лидере Западног Балкана, уз учешће председника Европског Савета Шарла Мишела, као и премијера Словеније Роберта Голуба.

Стално померају стативе гола у који треба да забијете лопту

Европска унија тражи од Србије да се усклади са њеном спољном политиком, иако је то предвиђено тек онда када нека земља постане чланица ЕУ, прецизирала је премијерка Србије Ана Брнабић.

На питање зашто мисли да је опала заинтересованост грађана да Србија уђе у Европску унију, премијерка наводи да је то зато што сам процес траје веома дуго.

"Стално се померају стативе гола у који треба да забијете лопту, то заиста фрустрира људе и мислим да сви наши грађани виде шта се дешава у региону, видели су чак и како је прошла Северна Македонија", казала је премијерка током изјава за медије у оквиру Бледског стратешког форума.

Међутим, како је истакла и на панелу, сматра да је ЕУ ипак најбоље место за Србију.