Србија и Балкан

Црногорска изборна математика: Сад се питају Јоковић и Зенка, или можда СД?

Иако је Спајић у суботу увече рекао да има 44 посланика, чак је и набројао партије и коалиције које ће га подржати, ситуација је после отказивања послушности двоје његових посланика, оставке трећег, неразјашњеног стања међу коалиционим партнерима, далеко од сигурне
Црногорска изборна математика: Сад се питају Јоковић и Зенка, или можда СД?© R.R./ATAImages

Милојко Спајић, мандатар за састав нове, 44. по реду владе Црне Горе у суботу касно увече самоуверено је изјавио да има 44 сигурна посланика, те да нова црногорска влада само што није формирана.

Јутрос у 10 сати, Спајић је, и то под условом да је у његовој изборној коалицији све у најбољем реду, да му двоје посланика није отказало послушност, да су сви интереси намирени, сви посланици задовољни, да је страначка дисциплина под конац, већ имао већину од само 43 посланика јер је у међувремену, Тихомир Драгаш из његовог "Покрета Европа сад" поднео оставку на место посланика.

Драгаш је за "заинтересовану јавност коју интересују детаљи" навео да је ово учинио "због радног ангажмана у Дојче Телекому" те да се због тога "на потребан начин не може посветити страначкој функцији".

"Заинтересована јавност", међутим, није до краја задовољна одговором. Питају данас из Подгорице, легитимно кажу, како је то Драгаш тек јутрос, два дана после суботњег Главног одбора и одлуке са ким ће ПЕС у владу, закључио да се "на потребан начин не може посветити страначкој функцији", односно како до истог закључка није дошао који дан раније.

Спајић је у суботу увече говорећи о већини од 44 посланика прецизирао само тек да је то "она већина која га је подржала за мандатара – Демократе, Социјалистичка народна партија, БС, Хрватска грађанска иницијатива, Уједињена Црна Гора, ЦИВИС, ПЕС и албанске партије, укључујући и Демократску унију Албанаца која је била на листи Демокртске партије социјалиста".

И, док ће Спајић, као лидер "Покрета Европа сад" лако решити питање Драгашевог мандата, односно наћи замену, друга питања куљају једно за другим и тешко компликују и онако компликовану ситуацију око састављања нове парламентарне већине.

Наиме, и медијски јавни сервис Црне Горе, РТЦГ читаво јутро са насловне стране портала, великим насловом сугерише да је "након Уједињене ЦГ, упитна подршка још неких посланика са листе ПЕС-а".

Незаваничне информације овог портала говоре наиме да на седници Главног одбора ПЕС-а "макар двоје посланика нијесу подржали актуелног мандатара" те да "више детаља није познато".

"Уједињена ЦГ је најавила да неће дати подршку, а остаје да се види како ће да реагују посланици из Цивиса и Алтернативе", наводи су у тексту на порталу РТЦГ.

По садашњем стању, тврде у РТЦГ, део нове владе Црне Горе уз Европа сад могли би бити Демократска Црна Гора, странке мање бројних народа, тј. БС, ХГИ, Албнаски форум, Албанска алијанса.

"Ту је и СНП Црне Горе. Можда и ДУА чији је лидер Мехмет Зенка", наводи се у тексту РТЦГ.

Политички аналитичар Спасоје Томић, коментаришући за РТ Балкан тренутну скупштинску математику уверен је да мандатар Милојко Спајић тренутно функционише по принципу "40 мандата имам, четири памтим, или 39 мандата имам, пет памтим".

"Подсећам на нову информацију од јутрос да је посланик ПЕС-а Тихомир Драгаш поднео оставку. Он не жели да буде посланик, очигледно је да су велика трвења у Покрету Европа сад. Са друге стране, математика је проста, ПЕС има 24 мандата, коалиција За будућност Црне Горе 13, коалиција Храбро се броји, Демократе и УРА још 11, што је укупно 48 мандата. Са четири мандата албанских посланика, или са шест бошњачих било би 52 или 54 мандата, или, укупно – скоро 60. Дакле, ДПС би остао у дебелој опозицији и вероватно би почео да се гаси. Неком страном фактору, међутим, вероватно не одговара да се ДПС гаси, јер, они желе ДПС да држе као фактор који увелико може изазвати нестабилност", каже Томић.

По мишљењу нашег саговорника, Спајић и без УРЕ, због "афере До Квон", има 44 посланика, и он не зна "зашто их Спајић тражи на неком другом месту кад их са својих 24, Бечићевих 7, са 13 посланика ЗБЦГ већ има".

"После иду преговори са мањинским народима. Кад се договоре три највећа субјекта, оно што остане иде мањинама и ту се прича завршава. Међутим, јасно је да неко не жели ЗБЦГ у власти и то је главни проблем. Оно што они желе јесте да у циљу смиривања Срба у Црној Гори понуде нека места по дубини, у дипломатији рецимо, али то не значи ама баш ништа. Јер, ако немате извршну власт не можете да будете аутономни по дубини и да радите како мислите да би требало", навео је Томић. 

Он сматра да би преговоре у овом тренутку требало вратити на почетак и кренути све изнова.

"Спајић нема већину. И са своја 24 посланика он има још шест Бошњака, четири Албанца, то је 34. Јутрос је била изјава госпође Недовић из Алтернативе да ће гласати за владу иако је раније ишла изјава странке да неће подржати владу. Питање је да ли се она отргла контроли своје странке, или је у питању нешто друго. То би требало проверити, јер, кад странка тврди да нешто неће, а посланик тврди да хоће, ту ствари постају веома сумњиве. Господин Даниловић је рекао да неће гласати, имамо и ранију изјаву господина Павићевића из ЦИВИС-а да такође неће гласати за владу, ту је и Новска листа, видећемо њихов однос. Углавном, сматрам да Спајић никако не може да добаци до 41 мандата, двоје посланика већ му је отказало послушност", каже Томић.

За варијанту која се такође помиње, да Спајић до већине дође уз помоћ СНП, Томић подсећа да су из ове странке већ рекли да би желели у владу, али да су "паметно одиграли" када су навели "да не желе да буду део владе која има тако малу подршку".

"Владимир Јоковић је научио лекцију после уласка у владу са Дританом Абазовићем када је изгубио масу бирачког тела. Улазак у ову и овакву владу довео би га у положај Горана Даниловића који је 2016. године ушао у тадашњу 'владу изборног поверења' и ту катастрофално изгубио бирачко тело. Тако би се догодило и са СНП у ситуацији да уђу у ову владу. Уласком у ову овакву владу он би вероватно угасио своју странку и на следећим изборима не би прешао цензус. Бити у влади са могућношћу да њен члан буде и Мехмет Зенка који је био на листи ДПС-а је погубно по било коју партију", каже Томић.

Подгорички портал "Борба" још пре четири-пет дана је, док се није знало за отказивање послушности двоје посланика ПЕС-а, док се није знало за став посланице Алтернативе да ће подржати владу, изнео тврдњу да мандатару "понестаје опција за прекрајање изборне воље".

Портал је тада објавио "математику" према којој, "са 22 посланика (без УЦГ и Алтернативе), седам посланика Демократа и 10 посланика мањина, Спајић има свега 39 посланика за свој сценарио".

"Уколико га подржи барем један посланик СНП и ДПС преко посланика Зенке, Спајић долази до 41 или 42 посланика. То значи да ће избор његове владе директно зависити од воље посланика са ДПС листе или од СНП-а који би му у том случају омогућио да формира владу на овај начин, са значајним учешћем странака које су на изборима подржале Ђукановића. Међутим, уколико ЦИВИС повуче свог посланика и остане доследан раније саопштеним ставовима, Спајићу ће бити потребна оба посланика СНП-а и један са листе ДПС-а, а то би највјероватније био Зенка", навео је тада овај портал.

На могућност да уз Зенку у опцију уђу и Социјалдемократе, реаговао је грађански активиста Стефан Ђукић који је рекао да би то била "превара".

"То би била превара сопственог бирачког тела и сарадња са неким политичким чиниоцима коју ни по чему не желе (нити би подржали) бирачи, а у великој мери сигуран сам и чланство Покрета Европа сад. Таквим потезом не би био ни по чему другачији од онога што је Абазовић радио формирајући своју владу", рекао је Ђукић, преноси портал "Борба".

Једноставна математика сабирања броја посланика до 41, односно до већине у овом случају није нимало једноставна и отвара бројна питања. Прва непознаница је на колико посланика из своје партије стварно рачуна Спајић имајући у виду да је двоје посланика ПЕС-а изјавило да неће гласати за владу и да је један посланик поднео оставку.

Није јасно ни шта ће бити са гласом посланице Алтернативе која је упркос ставу партије најавила глас за владу Спајића.

Следећа непознаница је став Јоковића и како ће гласати двоје посланика те странке, нити како ће Демократе, рецимо, реаговати на могући улазак Зенке у владу. Није до краја јасно ни како ће гласати посланик ЦИВИС-а, итд, итд.

image