Европа 2030: Чак је и Албанија скептична

Оно што се годинама дешава у овим земљама је да с једне стране, кроз Берлински процес, разговарамо о инфраструктури и како да финансирамо пројекте, а с друге стране инфраструктуру граде Американци, Кинези и Арапи, поручио је премијер Албаније

Након што је председник Европског савета Шарл Мишел предложио 2030. као нови датум за приступање земаља Западног Балкана ЕУ, албански премијер Еди Рама рекао је да цени такав гест, али да би могло да буде потребно много више времена, пише "Еурактив".

Мишел је на Бледском стратешком форуму најавио да ЕУ мора да буде спремна да прихвати нове државе чланице до 2030. године и да то подразумева земље Западног Балкана.

"У време када припремамо будућу агенду ЕУ, такође морамо да поставимо јасне циљеве пред себе. Верујем да треба да будемо спремни, са обе стране, за проширење 2030. То значи да би следећи вишегодишњи буџет требало да обухвати и те циљеве, што је веома амбициозно, али неопходно. То показује да смо озбиљни. То ће створити замах", рекао је Мишел.

Албански премијер, ипак, није био толико оптимистичан. 

Рама је захвалио Мишелу што је предложио нови датум, али је објаснио да процес није толико једноставан и позвао на реформу. 

"Не треба да постоје само реформе и критике - које су неопходне - већ и доследна подршка. Не причам само са финансијског гледишта, већ мислим и на приступ наших предузећа тржишту", рекао је Рама. 

Навео је да, док је ЕУ годинама дискутовала о инфраструктури, у регион су стигле конкретне инвестиције из Кине, САД и из арапских земаља.

"Оно што се годинама дешава у овим земљама јесте да с једне стране, кроз Берлински процес, разговарамо о инфраструктури и како да финансирамо пројекте, а с друге стране инфраструктуру граде Американци, Кинези и Арапи", поручио је премијер Албаније.

Он је оценио да је након педесетогодишње комунистичке владавине у Албанији, током које је земља била потпуно изолована од остатка света, Албанија постала у у највећој мери проевропска и проамеричка, али ни то није довољно за проширење. 

"Имамо још 20 година еврооптимизма и надам се да ћете до тада испунити обећање", поручио је Рама.