Србија и Балкан

Поништавање Дејтона, пресуда Европског суда води у хаос

Европски суд се ставио изнад Устава БиХ, каже професор уставног права Милан Благојевић
Поништавање Дејтона, пресуда Европског суда води у хаосwww.globallookpress.com

Професор уставног права Милан Благојевић изјавио је да одлука Европског суда за људска права у предмету "Ковачевић" представља наставак претварања овог суда у политичку, односно квазиполитичку институцију која се у континуитету сврстава на једну, унитаристичку страну у БиХ.

"На сцени је политизација ове институције у циљу унитаризације, а у функцији рушења и нестанка Републике Српске", истакао је Благојевић за РТРС.

Благојевић је рекао да пресуда по апелацији Славена Ковачевића води у хаос и неред и представља класичан пример злоупотребе функције и надлежности.

"То је поражавајуће за правну науку и струку и за сваку осуду је понашање у којем судије дозволе себи да раде нешто што им забрањује Европска конвенција о људским правима", истакао је он.

Благојевић је рекао да се Европски суд ставио изнад Устава БиХ.

"Овај суд је ставио себе у позицију поништења Дејтонског споразума и себе у улогу уставотворца", нагласио је Благојевић.

Европски суд за људска права у Стразбуру, објавио је пресуду у предмету Славен Ковачевић против Босне и Херцеговине.

У пресуди се, између осталог, наводи да је са шест гласова за и једним против, одлучено да је дошло до повреде члана 1. Протокола бр. 12. (општа забрана дискриминације) уз Европску конвенцију о људским правима јер Ковачевић није адекватно заступљен у Дому народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине и Председништву Босне и Херцеговине.

image