Србија и Балкан

Дачић упозорио ЕУ: Зауставите Куртија док је то још могуће, он је највећа претња миру

Основна тема на Бледу је питање да ли је председник Европског савета Шарл Мишел изнео своје мишљење или изрекао званичан став ЕУ о томе да се нове чланице могу очекивати до 2030. године, каже Ивица Дачић
Дачић упозорио ЕУ: Зауставите Куртија док је то још могуће, он је највећа претња миру© Танјуг/Зоран Жестић

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић реаговао је на изјаве премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, који тврди да Приштина ради на деескалацији ситуације на Косову и Метохији, и поручио да то није тачно, јер су деескалације све веће.

"Не знам на који начин раде на деескалацији, када су оне све веће. Ми смо сто пута рекли да је највећа претња миру Курти", каже Дачић.

Он подсећа да је прошло десет година откако је потписао Бриселски споразум, а да приштинска страна од тада није нашла за сходно да спроведе било шта из споразума који се тиче права српског народа, као што је формирање Заједнице српских општина.

"Све што су радили, радили су на даљој ескалацији. Ми када смо причали о Бриселском споразуму, говорили смо о томе да се покуша нормализација односа, без мешања статусног питања, односно прејудицирања на који начин ће бити политички решен статус Косова и Метохије. Све то је за њега неприхватљиво, он жели да се реши статусно питање, ако не може да се реши преговорима, решиће се оружјем - то је њихова концепција. Ако Европска унија то не види, ја не знам шта бисмо више могли, осим још једном да апелујемо да зауставе Куртија док је то још могуће", истиче Дачић.

Он напомиње да је Бледски форум прилика да се сусретну различити представници институција, држава и људи на различитим политичким функцијама, па и међународним организацијама.

"Основна тема на Бледу је питање да ли је председник Европског савета Шарл Мишел изнео своје мишљење или изрекао званичан став ЕУ о томе да се нове чланице могу очекивати до 2030. године. Не знам много о томе, не би био први пут да се неко са тим не слаже, али не би био ни први пут да неко има позитивне иницијативе. Ми то поздрављамо и желимо да верујемо да ће се то десити", додаје Дачић.

"На једном од панела је учествовала председница Владе Србије Ана Брнабић, а ја ћу данас учествовати на другом, са специфичним насловом да је све у ствари исто. Оно што ћу рећи је да мислим да они сви покушавају да нас сместе у једну учионицу, да се међусобно свађамо и нападамо и да неко са стране каже - 'видите какви сте, ви не можете да будете чланови ЕУ'", прича Дачић.

Он додаје да су зато важни и билатерални састанци на форуму и додаје да се сусрео и са изаслаником премијера Велике Британије за западни Балкан Стјуартом Пичом, који је недавно имао разговоре и са председником Србије Александром Вучићем.

"Разговарали смо о најновијим дешавањима, питао је на који начин може да помогне. Ту је био и још један лорд, лорд Ахмед од Вимблона. Разговор је био коректан, свесни су наше позиције у смислу разговора са Приштином", наводи Дачић.

На маргинама Бледског форума Дачић се срео и са француском министарком Лоренс Бун и истакао да ће она доћи у Србију у циљу припреме посете председника те државе Емануела Макрона, који је задовољан односом са Вучићем и Београдом.

image