Србија и Балкан

Сведок на суђењу Тачију: ОВК ми 1998. одвела члана породице, касније пронађен мртав

Делимични посмртни остаци отетог пронађени су годинама касније
Сведок на суђењу Тачију: ОВК ми 1998. одвела члана породице, касније пронађен мртавwww.globallookpress.com © Christophe Morin via www.imago-i/www.imago-images.de

На суђењу лидеру некадашње такозване Ослободилачке војске Косова (ОВК) Хашиму Тачију и другим оптуженима за ратне злочине на Косову и Метохији и у Албанији заштићени сведок оптужбе описао је како му је ОВК 1998. године отела члана породице који је касније пронађен мртав.

Сведок, чији је идентитет заштићен шифром 4566, изјавио је да му је ОВК, у лето 1998. године пресрела и одвела члана породице код села Дреновац у општини Ораховац.

Покушаји сведока и других рођака да се код ОВК распитају о судбини отетог или да га виде остали су неуспешни.

"Делимични посмртни остаци отетог пронађени су годинама касније", пренео је тужилац Метју Холинг у сажетку сведоковог исказа који је потпуно затворен за јавност.

Према оптужници, у Дреновцу је био један од више од 40 притвора у којима је ОВК држала, злостављала, мучила и убијала Албанце које је сматрала "колаборантима" са српским властима, Србе и Роме.

Заједно са Тачијем, за злодела над Албанцима, Србима и Ромима, 1998-99, оптужени су чланови тадашњег Главног штаба ОВК Кадри Весељи, Реџеп Сељими и Јакуп Краснићи.

У десет тачака, Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи оптужени су за: прогон на политичкој и етничкој основи, затварање, незаконито хапшење и притварање, друге нехумане поступке, окрутно поступање, присилни нестанак, мучење и убиства.

Та кривична дела квалификована су, у шест тачака, као злочини против човечности, а у четири тачке као ратни злочини.

За те злочине, по оптужници, Тачи и саоптужени сносе и индивидуалну и командну одговорност.

Према оптужници, Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи били су учесници у удруженом злочиначком подухвату који је за циљ имао преузимање контроле над целим Косовом насиљем над свима које је ОВК сматрала противницима - Србима, Ромима и Албанцима проглашеним за "издајнике", "шпијуне" и "колаборанте" са српским властима.

Сви оптужени, који су ухапшени на КиМ 4. и 5. новембра 2020., у првом појављивању пред судом, од 9. до 11. новембра те године, изјавили су да нису криви за злочине из оптужнице.

Тачи и саоптужени су од хапшења у судском притвору у Схевенингену, а суд је више пута одбио њихов захтев да буду привремено ослобођени.

image