Србија и Балкан

Дачић: Не верујемо у Мишелов датум, јер кад урадите једно, они вам поставе други услов

Европска унија ће бити спремна до 2030. године, али то не значи да је одговорност ЕУ да доведе Западни Балкан у свој састав до те године, одговорио је Дачићу Мирослав Лајчак на Бледу
Дачић: Не верујемо у Мишелов датум, јер кад урадите једно, они вам поставе други услов© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић је током отворене дискусије са Мирославом Лајчаком и својим колегама из региона поручио да сумња у изјаве председника Европског савета Шарла Мишела да ЕУ мора бити спремна за проширење до 2030. године јер, како наводи, не постоји политичка одлука о томе.

"Да ли Мишел данас мисли оно што је рекао јуче? Односно, да ли је то рекао у своје име, или у име ЕУ, да ли све државе чланице стоје иза њега, запитао се Дачић након питања да ли мисли да ће Мишелове изјаве утицати на евроскептицизам код Срба.

Како је рекао, током протеклих десетак година на свакој конференцији где учествују дипломате из региона постоји једна "чувена тема", а то су "европске интеграције Западног Балкана".

"Сада ће ускоро да уследе међусобни напади нас са западног Балкана, рећи ћемо најгоре једни о другима, тако да ови из ЕУ ће да закључе да нам и није место у ЕУ. Заиста мислим да више нема смисла организовати овакве скупове", рекао је он.

Министар спољних послова Србије је рекао да би био срећан да су европски унији посветили оволико пажње 1990. године, односно пре рата у бившој Југославији, "јер можда не би било ни рата."

"И сада се прича, 'После рата у Украјини'.' Нама не треба ништа после рата, треба нам пре рата. Европска идеја је могла да буде замена за југословенску идеју", оценио је он.

Додаје да не верује да ће се Мишелове речи обистинити.

"Хоћу да кажем да не верујем да ће се обистинити ово, зато што не постоји политичка одлука да то тако треба, зато што постоје променљиви услови. Који су критеријуми? Урадите једно, они вам поставе друго. Не поштују се потписани споразуми", истакао је Дачић.

Напомиње да је пре десет година гостовао на Бледу са Хашимом Тачијем и Кетрин Ештон.

"Ја сам потписао Бриселски споразум — и шта? Какав је ауторитет ЕУ? Ко је гарант тог споразума? И опет се враћамо на почетак", закључио је.

Како напомиње, за њега су сви дипломате из народа бивше Југославији "најбољи" јер су "наши", додавши да народи из региона не треба да се изнова упознају.

"Ми нисмо народи из земље друге категорије у ЕУ, али хајмо да мало више поштујемо сами себе. Ја сам спреман да ми радимо заједно шта год можемо, и ми бисмо били срећни да Мишел испуни оно што је рекао", закључио је Дачић.

Лајчак: То што смо ми спремни, не значи да сте ви спремни

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак је Дачићу одговорио да Мишелове изјаве не значе да ће регион ући у склоп ЕУ до наведеног датума.

"Европска унија ће бити спремна до 2030. године, али то не значи да је одговорност ЕУ да доведе Западни Балкан у свој састав до те године. Ако сте ви спремни, ми смо спремни. Потребно је двоје за плес", одговорио је Лајчак Дачићу.

Како напомиње, не сећа се да је ЕУ у протеклих 20 година била спремнија за Западни Балкан него што је Западни Балкан био за ЕУ, али да је сада постоји моментум који, како сматра, треба искористити.

Лајчак је додао да процес проширења није механички већ политички, те да је било периода када проширење није било приоритет ЕУ.

image