Србија и Балкан

Додик: Расветљавање истине о несталима је национални интерес Српске

Република Српска трага за још 1.646 несталих особа, од којих је 1.011 цивила, међу којима је 312 жена и деце, као и за још 623 нестала припадника Војске Републике Српске и 12 припадника Министарства унутрашњих послова
Додик: Расветљавање истине о несталима је национални интерес Српске© FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/ bg

Расветљавање судбине несталих, национални је интерес Српске, и не сме се дозволити да заборав убије истину о српском страдању, поручио је председник Републике Српске Милорад Додик поводом Дана несталих и погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату

Република Српска трага за још 1.646 несталих особа, од којих је 1.011 цивила, међу којима је 312 жена и деце, као и за још 623 нестала припадника Војске Републике Српске и 12 припадника Министарства унутрашњих послова.

Сви се они, каже Додик, воде као нестали, иако је чињеница да нису нестали већ да су убијени само зато што су Срби.

"Ако су недужно дете, жена, старица... убијени на кућном прагу, у њиви, збегу и то само зато што су Срби, онда не могу бити нестали. Одговор на питање где су тела српских жртава за којима трагамо знају они који су их убили, који су их бацали у масовне гробнице, који су палили и касапили њихова тела до непрепознатљивости да би прикрили трагове злочина над српским народом", нагласио је Додик.

Често се, истиче он, знају и имена некажњених убица, као и место и начин егзекуције, али оно што остаје непознаница је место где су скривени земни остаци српских жртава.

У трагању за посмртним остацима српских цивила и војника Република Српска, према Додиковим речима не може рачунати на институције БиХ, "срамни Институт за нестала лица БиХ, као ни на још срамније правосуђе БиХ", јер судбина српског народа њих нити боли, нити занима.

"Они из године у годину настављају са игнорисањем, понижавањем и дискриминацијом српских жртава а све са циљем прекрајања историје, представљања Срба агресорима и скривања истине о броју наших жртава. У прилог томе говори и податак да је Институт за нестале БиХ у току целе једне године пронашао и идентификовао посмртне остатке само једне српске жртве. Да је другачије, да има права и правде у овој вештачкој творевини која се зове БиХ, не би данас, скоро три деценије од окончања грађанског рата у БиХ, породице несталих српских цивила и бораца живеле с неподношљивим теретом бола, патње и неизвесности", рекао је Додик за Срну.

Додик наглашава и да бреме које на својим плећима носе породице несталих сваким даном све више боли. Ни 28 година од окончања рата многи очеви, мајке, браћа, сестре и деца не знају где су посмртни остаци њихових најближих, не могу да их достојно сахране, поставе крст, нити прислуже свећу.

Председник Републике Српске рекао је да је најтеже разговарати са породицама које знају да су изгубили своје најдраже, а не знају где су њихови посмртни остаци.

"Иза сваког несталог лица остали су његови најближи који сваког дана устају и лежу само са једним питањем - где је? За њих време не лечи ране, већ само продужава агонију. Многи од њих, нажалост, нису дочекали дан да преузму посмртне остатке својих најмилијих и достојно их сахране, да знају за њихов гроб. Све док не буду пронађени посмртни остаци све и једне српске жртве нема мира ни спокоја ни за њихове породице, али ни за нас у Републици Српској", поручио је Додик.

image