"Дачићеве пацке" организаторима Бледског форума: Позвали сте много Албанаца

Дачићеве жалбе између осталих су се, како каже албански новинар, односиле на присуство премијера Црне Горе Дритана Абазовића и шефа дипломатије Северне Македоније Бујара Османија

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић пожалио се на организаторе Бледског стратешког форума што су ове године позвали много Албанаца. Овај занимљив (и помало и духовит) детаљ са форума обелоданио је уредник "Кохе" Ералдин Фазлиу.

Дачићеве жалбе између осталих су се, како каже албански новинар, односиле на присуство премијера Црне Горе Дритана Абазовића и шефа дипломатије Северне Македоније Бујара Османија, који су били део панела током два дана на Бледу. 

Поред њих, на стратешком форуму могли су се видети и премијери тзв. Косова Аљбин Курти, и Албаније, Еди Рама.

"Ни после затварања форума, али и у разним дискусијама нисмо били изненађени, јер је Ивица Дачић иначе познат по свом оштром језику усмереном према ЕУ и међународној заједници. Овога пута био је незаустављив у непрестаним увредама које је упућивао организаторима Стратешког форума Блед, ни на тренутак није престајао да критикује ЕУ, посебно је имао изразито патерналистички приступ према земљама региона. Почео је да се жали на чињеницу да је на форуму било толико Албанаца, алудирајући на порекло Дритана Абазовића и господина Османија, који је министар иностраних послова Северне Македоније, а представио га је као Албанца. Дакле, било је притужби на организаторе због тога што су позвали толики број Албанаца", подвукао је уредник "Кохе".

Према Фазлијевим речима, шеф српске дипломатије је у уторак био бруталан у свом приступу према званичницима Европске уније.

"Ивица Дачић је био бруталан у приступу ка званичницима ЕУ, у једном случају се малтене драо говорећи учесницима ЕУ 'шта Србија више треба да уради, када је ухапсила Милошевића, предала Младића и Караџића'", навео је он и додао да је то свакако био припремљен говор, али нетактичан и ирационалан.