Србија и Балкан

Додик: Одлука суда из Стразбура руши Дејтон, системски разара БиХ

Предложићу да Народна скупштина Републике Српске одбаци као неприхватљиве препоруке овог суда као чин волунтаризма и идеалистичког приступа уређењу земље, поручио је председник Републике Српске
Додик: Одлука суда из Стразбура руши Дејтон, системски разара БиХ© TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Одлука наводног суда у Стразбуру у "случају Ковачевић" је сумњива, није обавезујућа и за циљ има да се обрачуна са конститутивношћу народа. У том погледу она одбацује елементе Дејтонског мировног споразума као основног конститутивног акта и Устава БиХ као члана 4 тог споразума, поручује председник Републике Српске Милорад Додик. 

Одлука је нерегуларна, истиче Додик, јер није правно верификована, што је рекла и председница већа судија тог суда.

"Та пресуда је више одлука, него што је обавезујућа ствар... У овом тренутку нису ни свесни да Босни и Херцеговини чине већи проблем на њеном путу ка Европи и заустављају је у процесима који су везани за могућности развоја", указао је Додик.

Председник РС каже да треба иницирати одржавање седнице Народне скупштине Српске у што скорије време на којој би било предложено одбацивање одлуке Европског суда за људска права у случају "Ковачевић".

"Предложићу да Народна скупштина Републике Српске одбаци као неприхватљиве препоруке овог суда као чин волунтаризма и идеалистичког приступа уређењу земље, као ново постављање немогућих услова БиХ. Ово је правно недопустива и политички спекулантска одлука, системски разарајућа за БиХ. Предлажем да Народна скупштина РС предложи органима БиХ да одбаце овакву одлуку као ништавну и то ћемо учинити, што се тиче нас, одмах на седници Дома народа ПС БиХ", најавио је Додик.

Истакао је да је оваква одлука донела "трајну поделу", као и да се сада види "ко руши, а ко брани Дејтон".

Потписан значајан меморандум с кинеским партнерима

Други део конференције посвећен је стратешком партнерству Републике Српске и НР Кине. Досик је најавио значајне прокекте, као и наставк сарадње са кинеским партнерима. 

У Бањалуци је данас потписан Меморандум о разумевању са кинеском државном компанијом, везан за пројекат пречишћивача отпадних вода у десет локалних заједница у Републици Српској.

Генерални директор компаније "Чајна енерџи интернешнал груп" Ћао Сјубин обратио се на конференцији и рекао да ова компанија има велико искуство, истичући да је реч о државној компанији са квалитетним тимом способним да прати и развија пројекте попут овог.

Он је нагласио да Република Српска има много начина за развој, како економских тако и политичких, изражавајући опредељење за даљу сарадњу.

"Јако нам је драго што имамо прилику да будемо овдје с вама и направимо план за развој осталих пројеката. У пројекту Станари имамо апсолутну подршку, као и у пројекту Дабар", рекао је Сјубин.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је разговарао о више пројеката са партнерима из Кине, додајући да са овом компанијом желе да изгарде стратешку сарадњу.

image