Србија и Балкан

Цвијановићева: Одлука Европског суда у случају Ковачевић је удар на Устав БиХ

Одлука је донета са циљем да се укине баланс који је направљен када је стваран Дејтонски споразум, "и на основу ког смо живели у миру толико година, уз наравно велико политичко неразумевање", додала је српска чланица Председништва БиХ
Цвијановићева: Одлука Европског суда у случају Ковачевић је удар на Устав БиХ© FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/ nr

Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да је одлука Европског суда за људска права у Стразбуру у случају Ковачевић удар на Устав БиХ и изразила уверење да у Босни и Херцеговини неће бити спроведена.

"Било је неколико одлука Европског суда за људска права које су дефинитивно удар на уставну поставку у оквиру БиХ, па је тако и са овом последњом", поручила је Цвијановићева, преноси Срна.

Додала је да је одлука Европског суда донета са циљем да се укине баланс који је направљен када је стваран Дејтонски споразум, "и на основу ког смо живели у миру толико година, наравно, уз велико политичко неразумевање", те да то политичко неразумевање долази од оних који имају превелике апетите и мисле да треба да својатају БиХ, док други остају ускраћени за оно што им Устав гарантује.

Према њеним речима, три институције раде на развлашћивању Републике Српске и на опструкцији функционисања БиХ каква је предвиђена Уставом, односно на "демонтажи Устава".

"То је Канцеларија високог представника и свих високих представника који су овде продефиловали. Затим, Уставни суд БиХ који уз подршку троје страних судија и двојице из реда бошњачког народа упорно раде на томе да донесу пресуде супротне уставној матрици која је нам гарантовала тај мир", истакла је Цвијановићева и додала да је трећа инститција Европски суд за људска права.

Она пак не верује да ће се одлука суда икада спровести, али је истакла да је његова намера да акумулира разне пресуде како би једног дана извршио притисак да се оне примене.

"Колико је то бесмислено и колико је и ова пресуда бесмислена говори и чињеница да у неколико децентрализованих европских држава ваше изборно право је ограничено на одређену територију на којој живите и не бира се у целој држави", закључила је Цвијановићева.

Европски суд за људска права у Стразбуру објавио је ове недеље пресуду у предмету Славен Ковачевић против Босне и Херцеговине у којој је утврдио да су његова права прекршена, као и да је тренутни политички систем појачао етничке поделе у земљи и нарушио демократски карактер избора.

Ковачевић се жалио да због комбинације територијалних и етничких услова који се примењују на Дом народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине није могао да гласа за кандидате по свом избору на последњим општим изборима, који су одржани 2022. године.

image