Србија и Балкан

Лајчак, Суниог и Барбанo: Потребан опипљив напредак у утврђивању судбине несталих

Остајемо посвећени наставку овог посла и пружању одговора породицама несталих особа, каже Ђовани Пјетро Барбано
Лајчак, Суниог и Барбанo: Потребан опипљив напредак у утврђивању судбине несталихGetty © Carl Court/Getty Images

Специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирослав Лајчак, шеф Канцеларије ЕУ на Косову Томаш Суниог и шеф Мисије Европске уније за владавину права на Косову (Еулекс) Ђовани Пјетро Барбано у заједничкој поруци позвали су на опипљив напредак у утврђивању судбине 1.616 несталих особа, које још нису пронађене на КиМ и, како се наводи, у потпуности признају право породица несталих особа да знају истину о судбини својих најмилијих.

"Заједничку декларацију о несталим особама су у мају 2023. подржали председник Србије Александар Вучић и премијер Косова Албин Курти. Косово и Србија морају да ураде пуно како би осигурали потпуно спровођење одговарајућих обавеза у области несталих особа и ојачали сарадњу у идентификацији места сахрањивања и вршењу ископавања", каже специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирослав Лајчак.

Он додаје да Декларација има за циљ да подржи рад и напоре Међународног комитета Црвеног крста (МКЦК) у олакшавању сарадње страна у вези са несталим особама. Она такође предвиђа успостављање Заједничке комисије којом председава Европска унија, а под надзором је МКЦК.

Пружајући подршку породицама које још чекају да сазнају шта се десило њиховим најмилијима, шеф Канцеларије ЕУ на Косову Томаш Суниог истакао је значај обезбеђивања да се чује глас породица несталих особа.

"Како би чланове породица ставила на чело ове дискусије и подигла свест јавности о овом осетљивом питању, ЕУ је финансирала успешан пројекат који спроводи Фонд за хуманитарно право Косово заједно са Косовом који је такође резултовао јавно доступним извештајем који је усредсређен на изазове у проналажењу несталих особа. Поред тога, ЕУ је такође обезбедила низ курсева обуке у циљу изградње капацитета особља Косовског института за судску медицину, кључне институције у расветљавању судбине несталих особа, и набавила опрему неопходну за његов рад", напомиње Суниог.

Ђовани Пјетро Барбано додаје да стручњаци Мисије настављају да раде заједно са својим косовским колегама у Институту за судску медицину на утврђивању судбине несталих особа нудећи експертизу и савете у идентификовању необележених гробница и ексхумацији и идентификацији несталих особа.

"Од почетка мандата Еулекса до данас, Еулекс је спровео 746 операција на терену за лоцирање несталих особа, укључујући 200 ексхумација. Идентификовани су посмртни остаци 492 особе, укључујући 339 несталих. Остајемо посвећени наставку овог посла и пружању одговора породицама несталих особа", наводи Барбано.

image