Србија и Балкан

МУП Кантона Сарајево забранио протест подршке Додику и Лукићу

МУП је проценио да би услед одржавања предметног јавног скупа наступила стварна опасност од нарушавања јавног реда и мира у већем обиму
МУП Кантона Сарајево забранио протест подршке Додику и ЛукићуGetty © Sean Gallup/Getty Images

Полицијска управа Нови Град, Управе полиције МУП-а Кантона Сарајево, решавајући по захтеву Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ за одржавање јавног скупа испред Суда и Тужилаштва БиХ, 1. септембра, донела је решење о забрани јавног окупљања, из разлога неиспуњавања формалних услова, као и из безбедносних разлога.

"Подносилац захтева није испунио обавезе прописане Законом о јавном окупљању, а које се, између осталог, огледају у непредузимању наложених додатних мера, на захтев надлежног полицијског органа", истиче се у саопштењу МУП-а Кантона Сарајево.

Надлежни полицијски орган је проценио и да би услед одржавања предметног јавног скупа наступила стварна опасност од нарушавања јавног реда и мира у већем обиму.

"У складу са Законом о јавном окупљању, надлежна полицијска управа издала је решење о забрани одржавања јавног скупа", навoде у саопштењу.

МУП Кантона Сарајево је такође забранио и окупљање Удружења "ОЗОН БиХ – Политички покрет демократи БиХ" у петак 1. септембра, из разлога неблаговременог подношења захтева и неиспуњавања формалних услова за одржавање јавног скупа.

На овакву одлуку реаговао је председник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић, наводећи да да је решење о забрани апсолутно некоректно и да ће упутити жалбу министру унутрашњих послова Кантона Сарајево.

Радановић каже да се у забрани наводи да може доћи до угрожавања безбедности лица и имовине.

"Оно што знам јесте да нико не би угрозио никакву безбедност било коме и то је апсолутно свима јасно. Али ево, МУП Кантона Сарајево је овако одлучио. Ми сада идемо са жалбом према министру унутрашњих послова Кантона Сарајево да оборимо ово њихово решење јер није у складу са законом. Трудићемо се да се скуп одржи. Они јесу донели решење о забрани, али сад ћемо ми то правно да оборимо", поручује Радановић за РТРС.

Он истиче да је Сарајеву проблем да се окупи и осам Срба, а не 8.000.

"Они једноставно не могу да поднесу да се Срби окупљају. Они овде иду са политичким мотивом да до краја понизе Србе, да кажу 'не можете у Сарајеву ништа одржати'", напомиње Радановић.

Подсетимо, Кантонално Министарство саобраћаја није одговорило на захтев Одбора за заштиту Срба у Федерацији да одобре обуставу саобраћаја у делу Сарајева где је за петак, у 18 часова, најављено окупљање "Српска пред судом", због оптужнице против председника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Милоша Лукића.

Председник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић поднео је у четвртак, 24. августа, захтев за одржавање мирног скупа 1. септембра испред зграде Тужилаштва БиХ због политичке оптужнице против председника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Српске Милоша Лукића.

image