Сервер: Однос Америке према Србији се своди на политику попуштања

Разлог за такав став је то што су Кристофер Хил и Габријел Ескобар уверени да су привели Србију Западу упркос убедљивим и јасним доказима који потврђују управо супротно

Професор Универзитета "Џонс Хопкинс" Данијел Сервер оценио је да амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил, изостанком реакције на, као је рекао, скандалозне изјаве српског државног врха у вези с тим да ће се признање тзв. Косова обити о главу Црној Гори и Северној Македонији исто као Украјини, персонификује благ приступ Сједињених Држава према Србији.

"Америка фаворизује Београд. Однос Америке према Србији се своди на политику попуштања. Не мислим да ће се та политика мењати без јачег притиска и док је у Србији актуелна дипломатска постава", изјавио је Сервер у интервјуу црногорској "Побједи".

Додао је да Вашингтон ћути о многим стварима које се тичу Србије, као нпр. о корупцији на високом нивоу, претњама употребом силе, нападу на НАТО трупе који финансира Београд, одбијању председника Александра Вучића да се посвети примени споразума који је недавно постигнут у дијалогу Београда и Приштине.

Разлог за такав став је, по његовим речима, то што су Хил и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар уверени да су привели Србију Западу упркос убедљивим и јасним доказима који потврђују управо супротно.

"Чини се и да приоритет дају томе да Србија дозволи да испоруке оружја дођу до Украјине", рекао је Сервер.

Коментарисао је и писмо 60 високих парламентараца Европе и америчког Конгреса и Сената, а у којем се тражи промена "меке политике" према Србији у односу на тзв. Косово.

"Они желе драматичну промену у актуелном приступу према Србији, али нема назнака да ће то добити од званичника извршних власти САД и ЕУ", оценио је Сервер уз опаску да ће бити потребно много више притиска.

Професор "Џонс Хопкинса" је поменуо и да је иницијатива "Отворени Балкан", коју амбасадор Хил промовише, мртво слово на папиру, и да је такође део политике попустљивости.  

Интервју је закључио констатацијом да се слаже с оценом бившег министра спољних послова Црне Горе и првог црногорског амбасадора у Вашингтону Миодрага Влаховића да је политика Кристофера Хила на Западном Балкану "дубоко погрешна", те да дестабилизује регион.