Боцан-Харченко Жиофреу: Да ли је исти број Украјинаца и на вашем списку за хуманитарну помоћ?

Руски амбасадор у Србији коментарисао је изјаву шефа делегације Европске уније у Србији Емануела Жиофреа да наводно "скоро 80 милиона грађана Украјине има потребу за помоћи"

Амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Боцан-Харченко рекао је да је јасно да Западу који намерава да ратује са Русијом "до последњег Украјинца", није стало до стварног, много мањег, становништва ове земље. 

Руски дипломата је на тај начин реаговао на изјаву шефа делегације Европске уније у Србији Емануела Жиофреа да наводно "скоро 80 милиона грађана Украјине има потребу за помоћи".

"Обратили смо пажњу на изјаву шефа европске делегације у Београду Жиофреа, коју су пренели српски медији. Јасно је да Западу који намерава да ратује са Русијом 'до последњег Украјинца', није стало до стварног, много мањег становништва ове земље", казао је Боцан-Харченко.

Руски амбасадор је упитао да ли се исте бројке појављују и у финансијским извештајима Европске комисије о испорукама и примаоцима хуманитарне помоћи?

Претходно је Жиофре честитао Србији на слању 14 камиона пуних лекова и друге хуманитарне помоћи Украјини, рекавши да је то конкретан гест солидарности Србије са украјинским народом.

"Скоро 80 милиона грађана Украјине има потребу за директном помоћи. Недавно смо премијерка Србије Ана Брнабић и ја, заједно са амбасадором Украјине Толкачем, испратили неколико камиона са електронском опремом, која је била неопходна електро-енергетском систему Украјине. Честитао бих Србији и на томе што је прихватила украјинске избеглице", оценио је европски званичник.

Шеф делегације ЕУ у Србији додао је да је солидарност Србије важан гест и да ће се та помоћ памтити.