Српски посланици вратили мандате косовској скупштини, судије поднеле оставке

Посланици Српске листе изашли су из косовске скупштине, а све српске судије повукле су се из Основог суда у северном делу Косовске Митровице

Посланици Српске листе вратили су данас мандате косовској скупштини, како је раније било најављено, а оставке су поднеле и све судије у северном делу Косовске Митровице.

Информацију у вези са оставкама посланика потврдио је Иљир Керчељи, шеф кабинета председника скупштине Гљаука Коњуфце, пренео је портал "Косово онлајн" позивајући се на "Коху".

Председник Српске листе Горан Ракић најавио је пре два дана да ће Срби напустити све политичке институције: скупштину, владу и четири општине, као и правосудне органе, полицију и адиминстрацију на Косову.

Образложио је да су на такав потез принуђени јер "Приштина константно руши међународно јавно право и Бриселски споразум".

Све српске судије завршиле су данас процес повлачења из Основног суда у северном делу Косовске Митровице, рекао је новинарима судија Апелационог суда и члан Судског савета у Приштини Никола Кабашић.

"Ово је крај реализације најаве из Звечана, данас су судије које нису стигле јуче да пошаљу своју оставку судском савету Косова то учиниле са званичних мејлова. И то је то, излазимо из суда", рекао је Кабашић, а пренео је Танјуг.

Он је додао да српске судије сада чекају начин на који ће да се раздуже са предметима, опремом и канцеларијама, као и да у суду остају колеге Албанци и административни радници.

Кабашић је одговарајући на питање новинара да ли ће се вратити у косовски суд ако се постигне договор, рекао да се он лично неће вратити.

Претходно су службу у Полицији Косова напустили српски полицајци на северу покрајине, а затим су уследиле јучерашње оставке градоначелника општина, да би се данас и посланици и судије повукли из привремених приштинских институција.