Децо, срећан полазак у школу: Полиција ангажована све време трајања наставе

Школе спремно дочекују ученике, ђаке и школе ће обезбеђивати полицајци, а током школовања посебна пажња ће се посвећивати неговању људских вредности, најавила је раније министарка Ђукић Дејановић

Око 65.000 првака и 760.000 осталих ученика основних и средњих школа данас ће уписати нову школаску годину.

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић изјавила је да школе спремно дочекују ученике, да ће ђаке и школе обезбеђивати полицајци и да ће се током школовања посебна пажња посвећивати неговању људских вредности, те да ће се министарство трудити да врати достојанство просветним радницима.

Она је свим ученицима првог разреда основне школе честитала полазак у школу и пожелела пуно успеха у новој школској године свим ђацима основних и средњих школа, као и учитељима, наставницима и свим запосленима.

"Учењем првих слова, писањем и читањем правите прве кораке на дугој и узбудљивој стази стицања нових знања. Ако вам се и учини да овај почетак није лак, мој савет је да будете одважни, вредни, марљиви и истрајни. Успех и добре оцене неће изостати", поручила је она првацима.

Она је навела да је школа место где се стичу нови другови и пријатељи и пожелела ученицима да се увек осећају добро у школи коју похађају.

"Пред вама је још једна наставна година током које ћете стицати нова знања, вештине, али и лична својства значајна за даље школовање и вашу будућност. На том путу образовања и васпитања, као и до сада, имаћете најбоље савезнике у својим наставницима који ће вам свакодневно и даље пружати безрезервну подршку", истакла је министарка у писму ученицима.

Она је ученицима поручила да не забораве на поштење, искреност, солидарност, толеранцију и разумевања, као и значај другарства.

"Поштујте своје наставнике, друге ученике у школи, имајте сензитивности за различитост, јер ћете тако показати да поштујете себе", навела је министарка.

Она је истакла улогу и значај наставног особља.

"На том путу образовања и васпитања, као и до сада, имаћете најбоље савезнике у својим наставницима који ће вам свакодневно и даље пружати безрезервну подршку. Они на сваком часу и ваннаставној активности ослушкују ваше афинитете са жељом да у сваком од вас пробуде скривена интересовања и развијају ваше потенцијале радујући се сваком вашем успеху", навела је министарка.

Истовремено, она се захвалила свим запосленима у образовном систему на ангажованости и поручила им да је уверена да ће и ову школску годину успешно да реализују.

Тематска недеља пред ђацима, први час код разредног

Директор ОШ "Гаврило Принцип" Милош Тасић изјавио је данас поводом почетка нове школске године да ће прва школска недеља бити тематска и истакао да ће теме разговора бити базиране на развијању врлина и моралних вредности код ученика.

Тaсић је за Танјуг рекао да ће први час одржати разредне старешине и додао да ће цео наставни дан бити посвећен уводу ученика у оно што ће уследити у наредних неколико недеља.

"Оно што је специфично и другачије у односу на претходне године јесте да ће овај 1. септембар бити мало другачији. Први час ће ученици имати са разредним старешином, не само први час, цео дан ће бити посвећен причи и уводу ученика ономе што ће уследити у наредних пар недеља и наставним данима који ће уследити од понедељка", изјавио је Тасић.

Говорећи о првој школској недељи која ће бити тематска, Тасић је истакао да је са стручним сарадницима ОШ "Гаврило Принцип" већ направљен план и програм рада са ученицима у тој недељи, а теме разговора биће базиране на развијању врлина и моралних вредности код ученика.

"Са стручним сарадницима наше школе већ је направљен план и програм рада са ученицима у тој тематској недељи. Углавном ће то бити теме и разговори базирани на развијању врлина, моралних вредности код наших ученика. Различите су теме, потрудићемо се да све обрадимо и да до сваког ученика допремо", рекао је он.

На питање колики одзив ученика очекује за изборни предмет "Врлине и вредности као компас живота", одговара да ће се радити анкете са ученицима кроз које ће се испитати њихова заинтересованост за овај предмет и додао да очекује велики одзив.

"Очекујем да ће бити велики број ученика на том предмету и ја на то гледам као на наставак ове недеље кроз целу школску годину, где ће се на часовима реализовати теме везане за саму емпатију и развијање емпатије и морала код самих ученика", нагласио је Тасић.

МУП: Деца безбедна, у "Рибникару" девет полицајаца

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Жељко Бркић изјавио је да су на почетку нове школске године деца безбедна.

"Деца треба да се посвете учењу и ономе чему школа и боравак у школи служе, да отворе своје умове и да интелектуално напредују. Ми ћемо, са наше стране, урадити све да такав амбијент и сачувамо", рекао је Бркић за Танјуг.

Он је навео и да су управе школа постале свесније безбедносних проблема и изазова, те да ће одређени број њих увести видео-надзор и оградити школска дворишта.

Говорећи о првом дану школе, Бркић је рекао да ће данас у свим школама у Србији бити присутни полицајци пре, током трајања и након завршетка наставе.

"Сви начелници полицијских станица и командири полицијских испостава су направили конкретне, појединачне планове за сваку појединачну школу. То значи да ће сваки полицијски службеник имати јасно дефинисане, конкретне задатке", навео је Бркић.

Прецизирао је да ће сваки полицајац бити у обавези да оствари контакт са дежурним наставником, као и да ће имати задатке на шта треба да обрати пажњу у самој школи, за време великог одмора, али и након завршетка наставе.

Када је реч о ОШ "Владислав Рибникар", у којој се 3. маја догодило масовно убиство, државни секретар МУП-а је навео да ће од данас у обе смене бити присутна четири полицијска службеника опште надлежности, три полицијска службеника саобраћајне полиције и два полицијска службеника криминалистичке полиције.

Истакао је да МУП има довољан број полицијских службеника за обезбеђивање школа у целој Србији.

"Не доводи се у питање наше ангажовање. Ми смо већ сада спремни за почетак школске године. Јасно смо дефинисали обиме ангажовања за сваку појединачну школу. Имаћемо полицијске службенике све време трајања наставе и то ни на који начин неће пореметити наше редовно функционисање", поручио је Бркић.

Он је додао да је спроведена обука за 5.800 полицијских службеника и 200 официра полиције како би они на најбољи начин комуницирали са децом и запосленима у школи, као и да би препознали безбедносне ризике који се могу појавити и на њих одреаговали на адекватан начин.

Навео је да ће ученици основних школа, у оквиру пројекта "Заједно и безбедно кроз детињство", имати посебне часове како би се повећало њихово поверење у полицију.

Ученици од 1. до 4. разреда ће имати један школски час посвећен садржају који се односи на безбедност деце у саобраћају и у ванредним ситуацијама, док ће ученици од 5. до 8. разреда, у трајању од 90 минута, имати час током ког ће се упознати са превенцијом вршњачког и дигиталног насиља.