Несвакидашњи одлазак у школе ђака на северу КиМ: Опкољени припадницима Кфора и полиције тзв. Косова

У три општине на северу КиМ - Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку нова школска година започела је у необичним околностима

На Косову и Метохији данас је почела нова школска година за више од 15.000 ученика. У српским срединама на северу Косова има укупно 100 школа које раде по образовном систему Републике Србије.

У три општине на северу КиМ - Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку нова школска година почела је у необичним околностима, због упада припадника специјалне полиције тзв. Косова у зграде општина које се налазе поред основних школа и присуства војника Кфора, а ђаци се полако припремају на новонасталу ситуацију.

"Мој задатак овде је да подржим и наставнике и ученике, да обиђем све њих и основне школе, да те чудне околности на неки начин пребродимо колико је то могуће и да та подршка буде на тај начин да бар иоле мало осете да смо сви заједно у овој ситуацији и да утичемо на то да безбедност у школи буде подигнута на највиши ниво", изјавио је начелник школске управе на КиМ Иван Запорожац за Танјуг, током обилска ОШ "Вук Караџић" у Звечану.

"Оно о чему сам разговарао са директорима школа који се налазе у овим околностима је да сви у школи буду укључени, од помоћних радника преко наставног особља, ваннаставног особља док траје настава и да обезбеде безбедност ученика. Наш задатак ће бити да у школским двориштима и у самим школама буду појачана дежурства, да ученици апсолутно буду безбедни, да наставници раде свој посао и надам се да ће све протећи онако како треба", рекао је он.

Након стравичног злочина у ОШ "Владислав Рибникар" у Београду донета је одлука да се на територији целе земље појача безбедност у свим школама.

"Ми на територији Косова и Метохије имамо своје раднике, помоћне раднике и мораћемо њих да укључимо колико год је то могуће. То су курири, домари, сами наставници", каже Запорожац.

Напоменуо је да ова школска година почиње на другачији начин.

"Због те велике несреће претходна школска година завршена је пре него што је то предвиђено календаром Министарства просвете и ову школску годину почињемо на другачији начин у читавој Србији", рекао је Запорожац.

Према његовим речима, први дан ће, пошто је петак, протећи у упознавању ђака са планом и програмом и годишњим планом школе, а следеће две недеље ће бити апсолутно посвећене тој ситуацији.

Министарсво просвете Републике Србије предложило је смернице да се организују радионице.

"Те радионице ће бити усмерене ка томе да се побољшају међусобни односи у школи, да се препознају неки проблеми који можда тиште и ученике и наставнике и да се предупреде неке ствари које би можда могле у будућности да нам на неки начин изазову те неке ствари које нису пожељне у школама. Наш задатак је да сви заједно у школи, читав тим школски, а школа има више тимова, наставничко веће, педагошко-психолошка служба осмисле те радионице и раде са ученицима наредне две недеље", рекао је Запорожац.