Вучић у Суботици: Председник Србије добија повељу почасног грађанина

Суботица је тако постала деветнаести град у Србији и Босни и Херцеговини који је председнику Србије доделио ово признање

Председник Србије Александар Вучић стигао је у Суботицу, где присуствује свечаној седници Скупштине града поводом Дана Суботице.

Председнику је у оквиру свечаности уручена повеља почасног грађанина.

"Хвала вам на томе што сам много тога научио данас у Суботици. Имали смо много храбрости да пре 10 године кренемо у процес који се многима није допао, али који је данас део историје. Ако се питате зашто је дуго стајала само застава Србије, а данас и застава Мађарске, то је била моја идеја. То је само показало колико је разноврсност Суботице наше благо", рекао је Вучић.

Вучић је у сали дочекао градоначелник Суботице Стеван Бакић.

Суботица је тако постала деветнаести град у Србији и Босни и Херцеговини који је председнику Србије доделио признање почасног грађанина.

Данас се обележава Дан Суботице

Суботица је пре 244. године проглашена као слободан краљевски град.

Поводом прославе Дана града, 1. септембра, данас се на свечаној седници Скупштине града уручују градска признања "Почасни грађанин" и "Про Урбе".

Суботица је 1779. године добила статус слободног краљевског града, који јој је донео већу аутономију и привилегије и тада почиње да привлачи предузетнике: сељаке, занатлије и трговце из окружења и средње Европе, наводи се на сајту туристичке организације овог града.

У другој половини 19. века, након што је железница стигла у град (1869. године), трговина пољопривредним и сточарским производима је нагло почела да се развија.

Индустријализација почиње крајем 19. века, када Суботица постаје модеран средњоевропски град.

Након Првог светског рата, Војводина се присаједињује Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца (Тријанонским споразумом из 1920. године), а 1929. године Суботица постаје део нове државе Краљевине Југославије.

Поводом Дана града Суботице приређен је богат културно-уметнички програм на Тргу слободе и концерти популарних извођача, најавили су раније организатори.

За суботу, 2. септембра у јутарњим часовима планиран је традиционални догађај у склопу прославе Дана града, а то је посета градоначелника Стевана Бакића и председника Скупштине града суботичком породилишту, када се дарују све бебе рођене на Дан града и њихове мајке. 

Током целе недеље уочи и након Дана града предвиђен је богат културни програм, промоције књига, изложбе, представе, филмови, као и увек у Народном позоришту, Дечјем позоришту, Савременој галерији, Музеју, Градској библиотеци, Арт биоскопу Лифка.

Организатор прославе Дана града је Туристичка организација Суботице (ТОС) која је за њу издвојила близу 9 милиона динара.