РТ Балкан истражује: Шта је откривено, па затрпано у Земуну?

Све је почело када је на месту радова уочен канал димензија 130 x 160 центиметара који пресеца Главну улицу

У Главној улици у Земуну средином јула 2023. године наводно је откривен улаз у лагуме приликом радова на темељној реконструкцији старог језгра ове београдске општине. 

Још се прашина није слегла на месту најновијих ископавања, а надлежни и упознати у проблематику "Београда испод Београда" не могу да се сложе шта је тачно откривено.

Из Завода за заштиту споменика културе града Београда који обавља конзерваторско-археолошки надзор, за РТ Балкан кажу да се не ради ни о каквим лагумима већ о каналима колектора који се протежу кроз целу Главну улицу.

"Обавештавамо јавност да исти не представљају непокретно културно добро", наглашавају из њихове стручне службе.

Објашњавају да су "врата тајни" откривена приликом замене постојећих топловодних цеви новим, када је уочен канал димензија 130x160 центиметара који пресеца Главну улицу.

"Остаци канала не представљају лагум већ канал старог колектора који је изграђен крајем 19. века, истовремено са објектима уз данашњу Главну улицу и вероватно је био у функцији до изградње савремене канализације у Земуну", наводе из Завода. 

Додају да је канал зидан од цигле савременог формата која је везана цементним малтером, да се на своду канала налазе трагови малтерисања, а да дно у појединим деловима садржи муљ и земљу.

"Канал колектора је технички снимљен и остао је на истом месту", наглашавају.

Видоје Голубовић, коаутор књиге "Београд испод Београда", научни сарадник и истраживач културно-историјске баштине за РТ Балкан наглашава да су тврдње запослених у Заводу нетачне.

"То нема везе с везом. Прво зато што је прва канализација започета у Београду 1904. године, док је у Земуну прва канализациона црпна станица подигнута у доњем Земуну између два рата, 1935. године. Друго, колектор мора да има чврсту подлогу, треће, канализација се не прави под правим углом и нелогично је да буде испод стамбеног објекта", објашњава наш саговорник.

Каже да би требало проверити у катастру који објекат се налазио на месту Дома ваздухопловства, као и да би требало ући у "рупу" и видети куда води.

Претпоставка је да су за ископавање лагума с обе стране реке заслужни Аустријанци који су од Турака преузели град 1717. године. Само у Карађорђевој улици налази се чак 13 лагума, коришћених за чување вина, а укупан број лагума од Бежанијске косе, преко гробља Мухар до Земуна је 73.

"Тада се становништво Земуна бавило трговином, размењивали су воће и поврће и како се роба не би кварила, држали су је у подрумима који су служили као нека врста хладњака. Свака стара кућа имала је такав простор", додаје он.

Километри подземних пећина, склоништа и бункера у највећој мери крију се испод Београдске тврђаве и Ташмајдана.

Шта подразумевају радови у Главној

Реконструкција Главне улице би требала да буде темељна и да укључује нове кишне одводе, обнову водоводне мреже, замену расвете новим ЛЕД светиљкама, као и делимичну реконструкцију канализације.

На површини, поред реконструкције коловоза биће уређени потпуно нови тротоари поплочани природним каменом, а биће извршено и неколико интервенција које треба да додатно успоре саобраћај и обезбеде удобније и безбедније кретање пешака.

То подразумева додатне четири семафоризоване раскрснице (Авијатичарски трг, Давидовићева, Господска и Доситејева), као и сужавање коловоза са три на две траке између Прерадовићеве и Змај Јовине улице. Такође, на укрштању пешачке зоне у Господској и Главне улице планирано је постављање издигнутих пешачких платформи на прелазима.

Реконструкцију Главне улице финансира Град Београд преко Секретаријата за инвестиције, а радове вредне скоро шест милиона евра предводи компанија "Страбаг".