Хрвати пресрели српске шљиве, тврде да су отровне; Управа за биље: Воће је прошло контролу

Коначни резултати анализа очекују се сутра, али прелиминарни указују да у шљивама за које Хрвати тврде да су загађене пестицидима, нису пронађени остаци средстава за заштиту биља

Шљиве из Србије чија је пошиљка наводно због опасних пестицида заустављена на граници са Хрватском, пре извоза су прошле контролу и утврђено је да су безбедне, тврди Директор Управе за заштиту биља Небојша Милосављевић.

Воће сада не може бити анализирано у Србији, будући да је наложено његово уништавање.

"Та пошиљка није враћена нама, тако да не можемо да је узоркујемо и извршимо упоређивање са оним што смо добили кроз саму нотификацију, већ је наложено њено уништавање. Одмах по добијању те информације послали смо инспекцију и код извозника и код произвођача - два произвођача су продала ту шљиву извознику и практично та њихова шљива чини пошиљку која је пресретнута у ЕУ", рекао је Милосављевић за Танјуг.

Коначни резултати анализа очекују се сутра, али прелиминарни указују да у шљивама за које Хрвати тврде да су отровни, нису пронађени остаци средстава за заштиту биља.

Пре извоза ове пошиљке у акредитованој лабораторији је урађено узроковање и испитивање које је, према речима Милосављевића, показало је да је по свим параметрима производ безбедан, односно усаглашен са правилником о средствима за заштиту биља.

Јуче је, ипак, кроз систем за брзо обавештавање ЕУ стигла информација о пресретању пошиљке свеже шљиве из Србије ка ЕУ, јер је садржала, опасан пестицид.

Како преноси портал "Подравски.хр", у плодовима је током граничне контроле пронађен хлорпирифос, те стога нису увезени у Хрватску и наложено да буду уништени.

Реч је о истом пестициду који је пронађен и у бресквама чије је пошиљке из Србије Хрватска недавно стопирала.