Србија и Балкан

Срби на четири ентитетске границе бране права: Окупљање у РС из Сарајева не могу да забране

Глас народа је глас Божји, каже латинска изрека, а српски народ у БиХ одлучио је да се успротиви одлукама које долазе из Сарајева на штету Срба, што исказују мирним протестом
Срби на четири ентитетске границе бране права: Окупљање у РС из Сарајева не могу да забране© ATA Images

Ми смо за мир, али не дозвољавамо удар на инстутуције Републике Српске, рекао је на скупу у Источном Сарајеву предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић.

Радановић је истакао да грађани неће дозволити малтретирање званичника Српске од стране Суда и Тужилаштва БиХ.

"То је директан удар на српство преко Дрине. Јер Република Српска је једини гарант да се не може поновити 1941. година", истакао је Радановић.

Нагласио је да одбијање захтева да се протест одржи испред Суда и Тужилаштва БиХ представља политичку одлуку.

"Гарантовао сам да ће доћи 8.000 Срба и да неће направити никакав инцидент, али они нису могли да гарантују да ли би се понашали тако и они други који би протестовали због наше мирне шетње", указао је Радановић.

Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар спољне трговине и економских односа у Савету министара Сташа Кошарац и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић присуствују мирним протестима у Источном Сарајеву.

Након што је сарајевска полиција забранила одржавање мирних протеста "Српска пред судом" у Сарајеву, Одбор за заштиту Срба у Федерацији позвао је грађане да данас, од 18 часова, дођу на четири локације међуентитетске границе како би изразили незадовољство правосуђем БиХ.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран подсетио је министра унутрашњих послова ФБиХ Раму Исака да је и 50 одсто државе - држава и сматра да је његова изјава неисправна, истичући да ће од њега тражити и званичан одговор због забране окупљања.

Исакова изјава да неће дозволити окупљање Срба ни на ентитетској граници није добра јер у политичком смислу може бити и јесте проблематична.

"Такве изјаве имају хушкачку реторику и могу да подстакну неке радикалне појединце и групе да ураде нешто што не би смели", упозорио је Каран.

Получасовна обустава саобраћаја биће у Добоју, на магистралном путу Прибој-Тузла, у Источном Сарајеву и путу Невесиње-Мостар.

"Ми ћемо свој став да изнесемо тамо где можемо, а то је на простору Републике Српске, то не могу да нам забране и ми ћемо се вечерас окупити", поручио је председник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

"На мирним и достојанственим протестима питаћемо 'До кад мислите више да шиканирате српски народ и шта вам је крајњи циљ?', иако ми који представљамо институције знамо шта је крајњи циљ, а то је девастација институција и укидање Републике Српске", рекао је Вишковић и поручио да тај циљ неће бити остварен.

Организатори су позвали грађане са подручја источне Херцеговине да се у што већем броју окупе на ентитетској граници код Невесиња и искажу своје незадовољство због политичке оптужнице против председника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Српске Милоша Лукића.

Високи представник Кристијан Шмит, којег у РС не признају јер га није верификовао СБ УН, поручио је да је неодговорно организовати протесте на међуентитетској "линији".

"Високи представник Кристијан Шмит подсећа да је неодговорно на међуентитетској линији организовати политичке догађаје који подстичу поделе", наводи се у објави Канцеларије високог представника на друштвеној мрежи "Икс" (некадашњи Твитер).

Додаје се да међуентитетска граница разграничења није граница између Републике Српске и Федерације БиХ, већ искључиво "административна линија".

Организатори на скупу очекују грађане из Требиња, Гацка, Берковића, Љубиња, Билеће и Невесиња.

Окупљени грађани у Добоју држе транспаренте са натписом "Овде се Додик пита", "Граница постоји" и "Добој је уз Додика". 

Српски члан Председништва Жељка Цвијановић, посланик у ПД ПС БиХ Сања Вулић, делегат у Дому народа ПС БиХ Радован Ковачевић и министар финансија у Савету министара Срђан Амиџић присуствовали су мирном окупљању "Граница постоји" у Добоју.

У Републици Српској неће одлучивати неизабрани странци, нити правосудна инквизиција, поручила је Жељка Цвијановић.

"Мирно, достојанствено, демократски. Ако не може у недемократском Сарајеву, може у слободној Републици Српској", истакла је Цвијановићева, која је присутвовала протесту "Граница постоји" у Добоју.

На протестима "Граница постоји" у Лопарама грађани су поручили да никада неће одустати од Републике Српске.

"Српски народ је увек био уз своју државу, јер уколико изгуби њу и своје постојање доводи у питање", поручили су грађани.

Навели су да желе јаку и стабилну Српску.

"Ако допустимо да нас газе, живећемо као што данас живе Срби у Федерацији БиХ. У Сарајеву би данас био читав српски народ, а то они не желе да пошаљу у свет", рекао је Александар Влачић.

Скупови на сва четири места з РС протекли су мирно. 

image