Додик: Поносан сам на грађане, показали су вољу и снагу да бране Српску

Под слоганом "Граница постоји", Одбор за заштиту Срба у Федерацији окупио је грађане на четири места, уз међуентитетску линију

Грађани су на протестима показали снагу и вољу да одбране Републику Српску и јако сам поносан, рекао је председник Српске Милорад Додик.

Како је рекао, на протестима се на четири локације окупило 12.000 грађана.

"Желим да кажем да постоји граница, а не административна линија. То јасно пише у Дејтонском мировном споразуму. Постоји разграничење. То је мој одговор на оно што смо данас чули из Сарајева" рекао је Додик.

Додао је да граница постоји у понашању.

"Ако политичари из Сарајева могу да прихвате да дође странац и намеће законе мимо Устава, онда они не поштују земљу у којој живе. Ми то не прихватамо", рекао је Додик.

Додик је још једном напоменуо да постоји дуализам у Сарајеву.

"Као да неко има право да искаже свој став, а неко не", каже Додик.

Ситуацију види као важну, те да је могуће да реши питања у правосуђу.

"Овде је на сцени јако озбиљно питање. Поносан сам на све који су ми дали подршку. И на своје међународне пријатеље који не могу да схвате да може доћи странац и наметати законе и да постоје Суд и Тужалаштво БиХ који делу на основу тога. И Суд и Тужилаштво то могу, јер ни они нису легално постављени" каже Додик.

Под слоганом "Граница постоји", Одбор за заштиту Срба у Федерацији окупио је грађане на четири места, уз међуентитетску линију.

Протестовали су због оптужнице Тужилаштва Босне и Херцеговине против председника Српске и директора Службеног гласника због непризнавања одлука Кристијана Шмита. Истовремено, у Сарајеву је био контрапротест.

"Захтев је да се политичке оптужнице обуставе. Циљ је јасан – да се политичком оптужницом председника Српске и директора Службеног гласника уклоне са политичке сцене. РС мора постојати и због Срба у Српској и Федерацији", каже Ђорђе Радовановић, председник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији.

И док су исте поруке упућиване са све четири локације у Српској, у Сарајеву се истовремено тражила забрана окупљања, интервенција снага ЕУФОР, а најављивао се и контрамитинг.

Из Сарајева су планирали да крену према протесту који се одржава у Српској. Након што је и њима стигла забрана, одустали су од доласка и окупили се испред Фахдове џамије у Сарајеву.

"Нису то само малобројни четници. Ту има сигурно њих 300.000 који подржавају Додика. Нису овде никакве вехабије. Ово су патриоте БиХ које су се окупиле. Биће их, ако затреба, још више", поручује Санин Муса, активиста.

Нападнути грађани кад су се враћали кући

Заменик шефа Клуба одборника СНСД-а у Скупштини општине Теслић Предраг Девић изјавио је да су Теслићани који су се враћали из Добоја са протеста подршке институцијама Републике Српске нападнути у центру Јелаха, у Федерацији БиХ.

"Возила и аутобуси су прво ударани шакама, након чега су гађани предметима", рекао је Девић за Срну и навео да се инцидент догодио пред семафором у центру Јелаха.

Девић је осудио напад Бошњака на колону возила и аутобуса из Теслића и оценио да је реч о још једном лошем примеру и утицају бошњачког политичког Сарајева према Србима.

"Део Федерације БиХ поново је потврдио да Срби не могу бити равноправан народ у БиХ", сматра Девић.