Србија и Балкан

Брнабић: Синоћ из Америке стигла опомена да ЗСО мора да се формира

Наша позиција неће бити лака и септембар ће бити прилично тежак, напоменула је премијерка Србије
Брнабић: Синоћ из Америке стигла опомена да ЗСО мора да се формира© M.A./ATAImages

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је једино што Аљбин Курти жели изазивање сукоба, али и да никада није видела неке представнике Европске уније толико забринуте за то шта ће се даље дешавати.

"Мислим да су потпуно свесни да ће Курти не само наставити са провокацијама, него да ће то да подигне на нови ниво, јер му полако истиче време. Није урадио ништа, Бриселски споразум неће ни да спомене, ни не осврће се на то, на ЗСО", рекла је Брнабић за ТВ Пинк.

Додала је да је и синоћ из Америке стигла опомена да Бриселски споразум мора да се спроведе, да ЗСО мора да се формира.

"Зато он излаз види у провоцирању сукоба и то је очигледно свима из САД и ЕУ. И велика је забринутост. Наша позиција неће бити лака и септембар ће бити прилично тежак", напоменула је премијерка Србије.

Захвалила је Србима на Косову на трпељивости, стрпљењу и на томе што издржавају у тешким околностима, додајући да и то показује разлику између српског народа и албанског руководства у Приштини - ко жели мир и миран суживот, а ко етнички чисто Косово, пружане сукобе, малтретирање људи и прављење гета какав у Европи није виђен од Другог светског рата.

Говорећи о личном утиску са Бледског форуму, на којем је учестовала и са Куртијем, рекла је да је њој то био "ужасан осећај", јер треба да седи са неким ко малтретира српски народ, не поштује ниједан договор и труди се да читав свет, ЕУ, САД, направи лудима.

"Да каже како је он 'мали Зеленски', а ми овде 'мали Путин', како је Косово најуспешнија прича у историји човечанства, а он води владу која је лидер у поштовању људских права... И рекли бисте му много шта, али на начин да то не буде искоришћено да људи помисле - они су исти, нема разлике, то је свађа Срба и Албанаца... него морате да кажете ствари какве јесу, каква је позиција ваше земље и колико је тешка ситуација. Али, морате тиме да се бавите", рекла је Брнабић и додала је да је на председнику Србије Александру Вучићу најтежи терет, јер он води дијалог, чешће се среће са Куртијем, а то је на сваки начин "катастрофално тешко".

На питање како се после свега друге земље односе према Приштини, каже "како ко", али је сада потпуно јасно да Курти не поштује ниједан договор, није испунио ништа и да је српски народ на Косову у изузетно тешкој позицији.

Подсетила је да је чак и специјални представник Немачке Мануел Сарацин у јулу рекао да српски народ изузетно пати.

"Тешко је када треба да седите на панелу са особом која је дозволила да на шесторо Срба на Косову и Метохији буде пуцано. Онај ко је пуцао на дете од 11 година је на слободи. А, та особа је не само направила атмосферу за тако нешто, већ и охрабрује такав чин према Србима. И онда каже да су они лидери у поштовању људских права, док имате Србе који су били притворени због нелегалне градње дуже од 21 месеца", констатовала је Брнабић.

image