Србија и Балкан

Министарка правде у Јасеновцу: Искоренити мржњу и зло у себи и око себе

Србија је посвећена развоју и промоцији културе сећања, али и изградњи добросуседских односа, рекла је Маја Поповић
Министарка правде у Јасеновцу: Искоренити мржњу и зло у себи и око себе© Borislav Zdrinja/ZIPAPHOTO/ATAImages

Министарка правде Маја Поповић, као изасланик председника Србије Александра Вучића, присуствовала је молитвеном окупљању и централној прослави Светих новомученика јасеновачких у Манастиру Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу.

У саопштењу Министарства правде наводи се да је Поповићева први српски државни званичник који је од 1945. дошао у Јасеновац у званичном својству, чиме је обележавање Светих новомученика јасеновачких добило снажну симболичку ноту.

Министарка је рекла да нас страшни злочини и непочинства који су се десили према недужним јасеновачким жртвама обавезују да у себи и око себе искорењујемо мржњу и зло, али и подсетила на речи патријарха Германа "Да опростимо морамо, али да заборавимо не смемо".

Поповићева је нагласила и да је Србија посвећена развоју и промоцији културе сећања, која је исцељујућа за будућност целог региона. Зато је, како је рекла, неопходна изградња добросуседских односа међу грађанима Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине, као и целог региона.

"По томе да ли смо у томе направили искорак или не, памтиће нас наша деца и историја", рекла је министарка правде Србије.

У саопштењу Министарства правде истакнуто је да је Свету литургију служио високопреосвећени руски православни митрополит будимпештански и све Мађарске Иларион с више од десет архијереја Српске, Руске и Македонске православне цркве.

Након литургије на хумци у Јасеновцу је пресечен славски колач, а потом и освештана новоуспостављена Истраживачка библиотека у Јасеновцу.

image