Емир Кустурица на отварању "Кустендорф класика": Руска култура је у Дрвенграду нашла уточиште ВИДЕО

Славни српски и светски режисер Емир Кустурица рекао је синоћ на отварању 10. јубиларног "Кустендорф класика", чији је идејни творац и оснивач, да је руска култура и пре отказа који је добила на западу нашла уточиште у Србији, и то у његовом Дрвенграду

"Kултурна традиција Русије, која је прије пар година доживјела отказ у Западној Европи, у исто вријеме је у овом оквиру и овом древном граду, који је уствари направљен прије само 20 година, добила уточиште и прије него је некоме пало на ум да јој да отказ", рекао је Емир Кустурица на отварању 10. јубиларног "Кустендорф класика".

Мећавник је за то време, додао је велики режисер, постао место које је почело да лансира велике европске и светске ауторе.

"Федерико Фелини је рекао да су музика и филм најсродније умјетности. Чекајући да близанци засијају на музичкој позорници, наш филмски фестивал је доживио да један од наших побједника отвара Венецијански филмски фестивал. Зато Мећавник треба да опстане као позорница за оно што се данас зове изузетним. У тренутку када се стварају нови светови, када настаје БРИКС, надамо се да је опстанак руске културе и наше културе увећан овим догађајем", рекао је Kустурица.

У име "Гаспром њефта" говорио је заменик генералног директора те компаније Александар Дибаљ, који је рекао да се, поред великих Срба као што су Никола Тесла, Иво Андрић, Михаило Пупин, Милорад Павић, Милутин Миланковић који су дали допринос светској ризници културе и уметности, мора поменути стваралаштво Kустурице који читав свој стваралачки живот обједињује српски и руски народ.

"Поносан сам што 10 година моја компанија помаже Емиру да обједињује ова два народа, а са нама су млади уметници из Русије и Србије у српским планинама који ће стварати заједничку уметност ова два народа", рекао је Дибаљ.

На отварању фестивала наступили су виртуоз на хармоници Бобан Бјелић и певачка група Одсека за традиционалну народну музику Музичке школе "Мокрањац".

У централном делу вечери одржан је солистички концерт познатог руског пијанисте Олега Акуратова.

У такмичарском делу дводневног фестивала наступиће млади музичари из Србије и Русије, студенти факултета музичке уметности из Београда, Ниша, Москве, Омска, Тјумења, Оренбурга, Ханти-Мансијска, а први пут и студенти са Факултета уметности Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Kосовској Митровици.

Данас од 20.00 часова концерт ће одржати млади виолончелиста Петар Пејчић у пратњи Уметничког ансамбла Министарства одбране "Станислав Бинички".