Србија и Балкан

Министар спољних послова Северне Македоније: За Западни Балкан пут ка ЕУ изгледа као Сизифов посао

Утисак је да се коначни циљ стално помера, а у међувремену се од ових земаља траже болни компромиси без готово било какве опипљиве награде на крају. Ефекте углавном осећају њихови грађани, сматра Бујар Османи
Министар спољних послова Северне Македоније: За Западни Балкан пут ка ЕУ изгледа као Сизифов посаоGetty © Chris McGrath

Министар спољних послова Северне Македоније Бујар Османи оценио је данас да најава председника Европског савета Шарла Мишела да би Европска унија требало да се припреми за проширење до 2030. године пружа нову наду.

Османи је у тексту који је објављен на сајту Министарства спољних послова Северне Македоније истакао да за кандидате са Западног Балкана пут ка чланству у ЕУ често изгледа као "Сизифов посао, дуг, непредвидив и пун безбројних препрека", преноси Танјуг.

"Утисак је да се коначни циљ стално помера, а у међувремену се од ових земаља траже болни компромиси без готово било какве опипљиве награде на крају. Ефекте углавном осећају њихови грађани. Остављени у чекаоници на вратима ЕУ, они постају разочарани, што их чини лако подложним злонамерним утицајима и анти-ЕУ агендама. Слично, ЕУ се суочава са парадоксом својих страхова: страхом од интеграције нових чланица, заједно са страхом од губитка ових држава из своје сфере утицаја и накнадним геополитичким импликацијама", написао је Османи.

Нада у "интеграцију пре чланства"

Међутим, Османи каже да се јавила нада у облику нове парадигме "интеграција пре чланства".

"Уместо бинарног процеса чланства, овај ревидирани приступ омогућава земљама кандидатима да постепено почну да доживљавају предности интеграције, на основу испуњавања одређених критеријума, али много пре стицања статуса пуноправног чланства", навео је Османи.

Ова транзиција, како објашњава, значи да кандидати могу да осете почетне користи од економског, друштвеног и политичког система ЕУ и дају допринос пре него што чланство буде формализовано.

Према његовим речима, процес проширења ЕУ, посебно на Западни Балкан, деценијама је био предмет страственог дискурса, обећања и разочарања.

"За многе, фрустрације потичу од дугогодишњег приступа ЕУ 'све у или ништа'. Значи, морате испунити све критеријуме, а до тада нема много промена за вас. Ова парадигма 'све или ништа' не пружа утеху оним нацијама које проводе године, чак и деценије, на ивици чланства, радећи тежак посао, али виде оскудне тренутне користи", рекао је Османи.

Зато, сматра он, овај приступ мора да се промени у постепени и прогресивни улазак у ЕУ, како би земља која напредује, могла одмах да добије награду.

image