Србија и Балкан

Гренел: Три године од Вашингтонског споразума, односи "Косова" и Србије погоршани

Односи "Косова" и Србије су нарушени због напуштања дипломатског, политичког и економског вођства од стране актуелног председника САД Џоа Бајдена
Гренел: Три године од Вашингтонског споразума, односи "Косова" и Србије погоршаниGetty © Sean Gallup / Staff

Бивши изасланик Сједињених Америчких Држава за дијалог "Косова" и Србије Ричард Гренел изјавио је, поводом треће годишњице Вашингтонског споразума, који је 4. септембра 2020. потписан у Белој кући, да су након одласка Доналда Трампа са места председника САД односи "Косова" и Србије погоршани. Гренел је у писаној изјави за "Косово онлајн" истакао да са тугом то мора да призна.

"Данас, на трећу годишњицу историјског Вашингтонског споразума потписаног у Овалном кабинету од стране влада Србије и 'Косова', којим је председавао председник Трамп, тужни смо јер смо принуђени да признамо да су се односи између два пријатеља Америке погоршали", рекао је Гренел.

Према његовим речима, односи "Косова" и Србије су нарушени због напуштања дипломатског, политичког и економског вођства од стране актуелног председника САД Џоа Бајдена.

"Као што ме је председник Трамп упутио пре него што смо почели да преговарамо о споразуму из 2020. године, једини начин да се стране помере ка бољој, сигурнијој будућности био би одбацивање промашених захтева и тачака разговора и политичких ћорсокака из претходних 20 година. Неограничено очекивање да се историјске грешке морају исправити пре него што уследе мир, безбедност и просперитет, само продужава сукоб који је већ превише коштао два друштва", рекао је Гренел.

Истакао је да САД дугују младима са "Косова" и Србије стварање боље будућности.

"Дугујемо младим људима у Србији и на 'Косову' да одбаце политичке вратоломије, симболичне победе и измиривање рачуна и уместо тога радимо на стварању заједничке економске будућности. Наивно је рачунати на инострану пословну експанзију у региону, где је физичка безбедност људи и имовине гарантована присуством НАТО трупа", истакао је Гренел.

У последње две и по године дошло је до пораста насиља међу странама, сматра Гренел, а у зависности од тога, НАТО трупе су порасле, а економски изгледи, посебно на "Косову" су ослабили.

Одлука председника Бајдена да, како каже, уступи амерички дипломатски и економски ангажман у региону "аналитичкој парализи Европске уније" је, према његовим речима, само погоршала ствари.

"Споразумом из 2020. предвиђена је заједничка и растућа економска будућност за стране у којима су уклоњене трговинске баријере, изграђене нове ваздушне и копнене саобраћајне везе, Влада Србије пристала је да диверсификује снабдевање енергијом од Русије, а Влада 'Косова' пристала да користи студију изводљивости америчке владе за језеро Газиводе/Ујмани, које се неутрално назива језеро Трамп, за развој могућности водних ресурса, укључујући чисту енергију", подсећа Гренел.

Истиче да су се Вашингтонским споразумом стране обавезале на поштовање слободе вероисповести и заштиту културних и верских објеката.

"За време председника Трампа, странке су се обавезале да ће штитити и промовисати слободу вероисповести, укључујући обновљену међуверску комуникацију, обавезале су се на заштиту верских објеката, наставак реституције имовине без наследника и непотражене имовине из доба Другог светског рата, као и да убрзају напоре да се лоцирају и идентификују посмртни остаци несталих из југословенских ратова. Такође су се сложили са низом двопартијских приоритета које су годинама гурале САД, означили Хезболах у потпуности као терористичку организацију и ограничили њене операције и финансијске активности у региону, обавезали се да ће помоћи декриминализацији хомосексуалности, која је тренутно незаконита у 69 земаља, као и на и ширење дипломатских односа са Израелом и другим савезницима САД који ратују", додаје Гренел.

Према његовим речима, показатељ да су достигнућа Трампа поништена је то што мораторијум за чланство "Косова" у међународним институцијама није продужен.

"Можда је највећи знак да су ова достигнућа из Трампове ере поништена био неуспех Бајденове администрације и њених колега из ЕУ да продуже договорени мораторијум на захтеве 'Косова' за новим чланством у међународним организацијама у замену за једногодишњи мораторијум на српску кампању за повлачење признања 'Косова'", истиче Гренел.

Додаје да се мора учинити више ако се жели мир и просперитет између "Косова" и Србије, али и да Бајдену Балкан није приоритет.

"Нажалост, Џо Бајден и његова администрација јасно су ставили до знања да Балкан и народ Балкани нису њихов приоритет. Јасно је да су људи са 'Косова', Србије и са простора ширег Балкана у великој мери имали користи од мандата Доналда Трампа у Белој кући, и искрено се надам да ћемо видети још једну Трампову администрација, како би поново учинио регион Балкана главним приоритетом за Америку", закључио је Гренел.

image