Дачић: Имамо 700 милиона долара трговинске робне размене са АСЕАН-ом

Дачић је рекао да је за нас ово битан механизам да будемо присутни и на економском плану и у култури, али најважније су политичке теме

Министар спољних послова Ивица Дачић, који је данас у Џакарти потписао инструмент о приступању Уговору о пријатељству и сарадњи у Југоисточној Азији - АСЕАН, рекао је да је Србија као један од приоритета у претходном периоду поставила приступање регионалним иницијативама, а једна од њих је АСЕАН.

"Имамо око 700 милиона долара трговинску робну размену са АСЕАН-ом, очекујемо да би у овој и следећој години то могло да буде више од милијарду долара", поручио је Дачић.

Шеф српске дипломатије је навео да никада није постојао консензус, као и да су се први пут ове године све земље АСЕАН-а изјасниле позитивно.

"Ја сам данас потписао тај приступни инструмент. Србија је 52. земља која је то потписала", додао је Дачић.

Указао је да су, између осталог, све велике силе приступиле уговору, укључујући САД, Русију, па чак и ЕУ као организацију.

"Ми смо каскали за нечим што су други већ одавно урадили. Зашто је важно – од 10 држава шест није признало 'Косово', а ја мислим да су неки признали, јер ми нисмо били довољно присутни у региону. Реч је о државама које имају 600 милиона становника, више хиљада милијарди долара БДП-а заједно", казао је Дачић у Џакарти.

Истакао је да је за нас ово битан механизам да будемо присутни и на економском плану и у култури, али најважније су политичке теме.

"То су пријатељске земље још из времена Тита и Покрета несврстаних. Индонезија има 300 милиона становника... Све су то земље које су изузетно велике, ово је велики корак", додао је Дачић, преноси РТС.

Поручује и да то не утиче на наше основно опредељење – европске интеграције, као и да то није у супротности са оним што је данас потписано.

"Ово је приступање њиховом уговору, ми нисмо држава чланица", прецизирао је Дачић.

Говорећи о односу Србије према сукобу у Украјини, Дачић је рекао да је показатељ колико је политика Србије била исправна то што је већина земаља од 10 чланица АСЕАН-а осудила агресију, али нису увеле санкције.

"Све ове земље су осудиле кршење територијалног интегритета Украјине, али већина тих земаља није увела санкције Русији. Једноставно имају неке своје интересе и поглед на свет и сви су овде присутни на самиту АСЕАН-а, веома често долазе председници Америке, Русије, Кине. Зато мислим да је Србија много овим добила. Први пут смо присутни и бићемо стално присутни на оваквом догађају", закључио је Дачић.