Министарка Ђедовић: Пријавите се за бесплатну струју и гас

Око 190.000 социјално угрожених домаћинстава може да оствари право на бесплатне киловате струје или попуст та испоручену топлотну енергију

У сусрет зими и најавама о поскупљењу грејања – већина топлана је поднела захтеве за корекцију цена, електрична енергија и гас би требало да поскупе још једном – српска министарка енергетике Дубравка Ђедовић апеловала је на социјално угрожене да се пријаве и искористе погодности бесплатних киловата електричне енергије и кубика гаса.

"За грађане који су социјално угрожени препорука и апел је да у граду или општини у којој живе поднесу захтев за стицање статуса енергетски угроженог купца и на тај начин остваре месечно умањење рачуна за струју и гас и до 50 одсто. Попусти за грејање су од 40 до 60 одсто у зависности од броја чланова породице", изјавила је Ђедовићева за "Политику".

Нагласила је да је за те потребе обезбеђен новац у буџету, те да 190.000 домаћинстава може да оствари право на бесплатне киловате струје или попуст та испоручену топлотну енергију.

"Важно је само да поднесу захтев у својој локалној самоуправи, а пријављивање је могуће током целе године. Корисници социјалне помоћи, дечјег додатка, увећаног додатка за помоћ и негу другог лица не морају поново да достављају потврде о приходима, већ је потребно само да предају захтев на којем се бира енергент за који желе да остваре попуст", прецизирала је министарка енергетике.

Додала је и да ове погодности могу да остваре сеоска домаћинства, а олакшице се односе и на грађане критичног здравственог стања којима би искључивање струје угрозило живот. Уколико је достављена документација комплетна, грађани ће у року од месец дана добити решење и остварити право на умањење рачуна.