Одржано ванредно заседање Скупштине: Део проевропске опозиције уз звиждуке и повике ометао рад

Наша опозиција је учила из праксе Куртија који је ово први радио у парламенту у Приштини, рекла је премијерка Ана Брнабић

Део проевропске опозиције у Скупштини Србије је након што је председник Скупштине Владимир Орлић започео претрес дневног реда након извршеног гласања ушао са транспарентима и уз звиждуке и повике спровео најављено блокирање даљег рада парламента. 

Орлић је најавио да ће се сутра у 11:30 одржати гласање о министру привреде. 

Премијерка Србије Ана Брнабић наставила је да се обраћа парламенту и говори о ребалансу буџета упркос сметњама.

"Пре свега и изнад свега за наше пензионере и мајке са децом до 16 година, важно за пољопривреднике и све грађане јер ми предлажемо даље инвестиције и економски развој у сваком селу. Наша Србија мора да наставља да расте и да се развија. Наша опозиција је учила из праксе Куртија који је ово први радио у парламенту у Приштини", рекла је премијерка.

Међу бројним порукама на транспарентима које показује део опозиције налази се и захтев за сменом директора Безбедносно-информативне агенције Александра Вулина коме су САД увеле санкције.

Посланици дела опозиције одржали су, пола сата пред почетак седнице, конференцију за медије у холу парламента на којој су рекли да ће блокирати рад данашње седнице Скупштине док им се не испуне захтеви - одржавање ванредних парламентарних и избора у Београду.

Конференцију су држали Мирослав Алексић, Радомир Лазовић, Александар Јовановић Ћута, Мариника Тепић и Зоран Лутовац.

Данашње заседање парламента, заказано на захтев 104 посланика, почело је постављањем посланичких питања а на дневном реду би, како је предложено, главна тачка требало да буде ребаланс буџета за ову годину.

Седници присуствују председница Владе Србије Ана Брнабић, министри финансија Синиша Мали, културе Маја Гојковић, рударства и енергетике Дубравка Ђедовић, просвете Славица Ђукић Дејановић и пољопривреде Јелена Танасковић.

Осим о ребалансу буџета, пред посланицима би требало да се нађу закони о акцизама и о пензијском и инвалидском осигурању, као и Предлог закона о управљању привредним друштвима у власништву Србије, а посланици би требало да се изјасне и о предлогу Владе Србије да за новог министра привреде буде изабран Слободан Цветковић.

Предложеним дневним редом предвиђено је да се разматрају и предлози закона о изменама и допунама Закона о безбедности саобраћаја на путевима, о дуалном образовању, просветној инспекцији, Националном оквиру квалификација Србије, високом образовању, учешћу цивила у међународним мисијама и операцијама ван граница Србије, о култури, као и о филмском и осталом аудиовизуелном наслеђу.

На дневном реду требало би да се нађу и предлози о потврђивању више споразума између Србије и других земаља и међународних политичких и финансијских организација.

Део опозиције најавио је раније данас да ће блокирати рад парламента, али су и додали да ће учествовати у првом делу рада данашње седнице, односно у постављају посланичких питања, да би, како су рекли, грађанима додатно објаснили све што су данас рекли на конференцији на новинаре када су затражили одржавање ванредних парламентарних и београдских избора.