Муке са амброзијом: Где се овај коров највише проширио? (МАПА)

Ранијих година Војводина је била црна тачка по питању ове биљке, али се она раширила ка Београду и Ваљеву, централном делу Србије, упозорава Мирјана Митровић из Агенције за заштиту животне средине

Сви који су алергични на амброзију ових дана муче исту муку: сврбе их нос и очи, кијају, отежано дишу.

Алергија на амброзију је из године у годину све чешћа и јавља се и код особа које претходно нису испољавале алергијске реакције на ову биљку.

Мирјана Митровић из Агенције за заштиту животне средине рекла је за РТ Балкан да треба реаговати пре него што амброзија процвета, те да је сада само још више распршујемо када је биљка у пуном цветању.

"Сада су јако велике вредности овог алергена у ваздуху по читавој Србији", нагласила је она.

"Када кажемо кошење амброзије то се не односи само на једно. Потребно је најмање око три-четири акције кошења истих површина, док биљка не уђе у фазу цветања, јер она буде покошена и за месец дана поново успе и да никне и да процвета. Добро је и хемијско сузбијање али оно траје до прве кише, а са њом се спира активност хемијских компоненти. Сада смо закаснили", нагласила је Митровић.

Где је највише има?

Како истиче наша саговорница, "прстен" око Београда, односно приградске општине су места на којима се амброзија највише проширила.

"Парковске површине се редовно косе и када прођете не можете је видети, али у Обреновцу, Сопоту, Младеновцу, Сурчину, новобеоградском Блоку 45 и приобаљу Саве и Дунава, коров се инвазивно раширио", истакла је Митровић.

"Ранијих година указивали смо да је Војводина црна тачка када је у питању ова биљка, али та инвазивна врста корова се раширила ка Београду и Ваљеву, централном делу Србије, па појединих дана ти градови имају веће дневне вредности него Војводина", објаснила је наша саговорница.

Како додаје, дозволили смо да се овај коров инвазивно рашири ка југу земље.

"Мања је вредност рецимо у Врању, Новом Пазару, као и на већим надморским висинама, изнад 500 метара где се још није добро адаптирала", каже она.

Ко је надлежан за њено уништавање?

Митровић додаје да је у Београду адреса за уништавање амброзије градска управа, као и локалне самоуправе у другим градовима, и истиче да се Агенција бави само мониторингом свих алергена у ваздуху.

Овим поводом контактирали смо Град Београд, али одговор нисмо добили до објављивања овог текста.

Aпликација

Апликацију xЕcо Polen на једноставан начин приказује податке о концентрацијама полена 26 алергених врста на 25 локација у Републици Србији.


Доступна је као десктоп апликација и у "Гугл плеј" продавници за андроид телефоне.