Србија и Балкан

Суд БиХ одбио захтев за изузеће судије у поступку против Додика и Лукића

Додиков адвокат каже да је поступак против председника Српске и в.д. директора Службеног гласника РС Милоша Лукића контаминиран од почетка
Суд БиХ одбио захтев за изузеће судије у поступку против Додика и Лукића© TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Суд Босни и Херцеговини одбио је данас захтев за изузеће судије Јасмине Ћосић Дедовић, а како је речено за РТРС писана одлука биће у што краћем року достављена тужиоцу изузећа.

Захтев за изузеће судије Ћосић Дедовић упутио је раније адвокат председника Републике Српске Милорада Додика Горан Бубић.

Адвокат Бубић каже да је поступак против председника Српске Милорад Додика и в.д. директора Службеног гласника РС Милоша Лукића контаминиран од почетка.

Истакао је да одбрана још није добила одлуку Суда БиХ о одбијању захтева за изузеће судије Јасмине Ћосић Дедовић.

"Ако је инфорамација тачна, не знамо шта су разлози такве одлуке. Знаћемо када нам се уручи одлука. Сматрамо да је на овај начин кривични поступак контаминиран од почетка, јер су постојали стварни разлози за изузеће судије Ћосић Дедовић", каже Бубић у изјави за РТРС.

Појашњавајући разлоге, Бубић каже да је Додик раније у својству члана Председништва одлучивао на неки начин о праву судије Ћосић Дедовић.

"Био је укључен у један поступак који је био значајан за њену каријеру и тицао се напредовања судије Ћосић Дедовић. Додик је исказао јасан став да се противи њеном именовању", навео је Бубић.

Нагласио је да је у таквим околностима било какво учешће судије Ћосић Дедовић у поступку значи да "оптужени нема поштено суђење".

"Један од услова је непристрасан суд. Можемо тврдити да ми то немамо у овом случају од самог почетка", каже Бубић.

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић каже да је одлука Суда БиХ да се одбије захтев адвоката председника Републике Српске Милорада Додика о изузећу судије Јасмине Ћосић Дедовић представља директну потврду да се ради о политичком прогону председника Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника РС Милоша Лукића.

Истакао је да је циљ одлуке да се понизи српски народ и Република Српска.

"Донети такву одлуку за некога за кога знамо да је радила у канцеларији ОХР-а, да је учествовала у одбрани ратног злочинца Насера Орића и да је као судија донела ослобођајућу пресуду Сакибу Халиловићу за убиство дечака Слободана Стојановића, онда је јасно да она не може бити ни у примисли у овом процесу против Додика", навео је Ковачевић у изјави за РТРС.

Нагласио је да је очигледно да се овде траже послушни људи страној агентури која води процес против председника Српске.

Она је доказала да је спремна да донесе сваку врсту неправедне одлуке против Срба и Републике Српске, а у корист оних који су убијали српску децу, каже Ковачевић и наглашава да ће Република Српска победити.

"Републици Српској нико неће судити", изричит је Ковачевић.

image